TEB 202.5 milyon lira kar yazdı
Şirketin net konsolide karı yüzde 21,5 oranında arttı
İSTANBUL - Türk Ekonomi Bankası (TEB) 2009 yılı üçüncü çeyreğinde 202,5 milyon lira kar etti.
TEB'den yapılan yazılı açıklamada, bankanın, 2009 yılının dokuz ayını vergi öncesi 252,1 milyon lira, vergi sonrası 202,5 milyon lira karla kapattığı belirtilerek, önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında TEB'in net konsolide karının yüzde 21,5 oranında arttığı duyuruldu.
2009 yılının üçüncü çeyreğinde TEB'in konsolide aktif büyüklüğünün bir önceki döneme göre yüzde 2,38 artışla 15,5 milyar lira olarak gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, 2009 yılının üçüncü çeyreğinde TEB'in toplam kredilerinin bir önceki çeyreğe kıyasla sektör büyümesinin üstünde bir performansla yüzde 9,25 oranında artarak 9,9 milyar liraya, toplam mevduatının ise yüzde 4,90 oranında artarak 9,7 milyar liraya ulaştığı belirtildi.
Müşteri mevduatının TEB'in ana fonlanma kaynağı olmaya devam ettiğinin ve bilanço pasifi içindeki payının yüzde 63 olarak gerçekleştiğinin altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"2009 yılında TEB, bireysel bankacılıktaki genişlemesini ve mevcut kurumsal ve ticari müşterilerindeki derinleşme stratejilerini devam ettirmiştir. 2008 yılı sonu itibari ile 1,6 milyar lira ve bankanın kredi portföyünün yüzde 19'unu oluşturan bireysel krediler 2009 yılı 3. çeyreği itibari ile yüzde 8 oranında artarak 1,8 milyar liraya ulaşmış ve bankanın kredi portföyünün içerisindeki payı yüzde 22 olmuştur. Eylül ayında başlayan ve halen devam etmekte olan avantajlı konut kredisi faiz ve komisyonlarıyla sektörde piyasa payını artıran TEB, müşterilerine yeni fırsatlar yaratmaya devam etmiştir. Kredi politikaları ve risk yaklaşımı neticesinde TEB'in takipteki kredi oranı yüzde 4,9 ile sektör ortalamasının altında kalmıştır. Net ücret ve komisyon gelirleri bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, yüzde 23 oranında artmış olup, bu artış, genel olarak yükselen sermaye piyasaları gelirleri ve artan müşteri sayısı ile bağlantılı olarak net ücret, komisyon ve faiz gelirlerinin ulaştığı seviyeden kaynaklanmaktadır. TEB'in ulaştığı net kar rakamında bu gelir artışlarının yanında maliyetlerdeki tasarrufların da katkısı bulunmaktadır. Bir önceki çeyrek ile kıyaslandığında konsolide bazda faaliyet giderleri yüzde 4,7 oranında azalmıştır. TEB konsolide bazda yüzde 17,55 ile sadece Türk bankacılık sektöründe değil dünya bankaları arasında da en yüksek oranlardan biri sayılabilecek sermaye yeterlilik rasyosuna sahip olup, bu güç uzun vadede TEB'e rekabetçi bir avantaj olarak yansımaya devam edecektir."