TEB, İMKB'nin en saydam bankası
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, "İMKB'de İşlem Gören Bankaların Kamuya Açıklama Yoğunlukları ve Yönetişim Özellikleri" raporunu açıkladı
İSTANBUL - Türk Ekonomi Bankası (TEB), Sabancı Üniversitesi'nin "İMKB'de İşlem Gören Bankaların Kamuya Açıklama Yoğunlukları ve Yönetişim Özellikleri" raporuna göre, İMKB'de işlem gören bankalar arasında en saydam banka oldu.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, "İMKB'de İşlem Gören Bankaların Kamuya Açıklama Yoğunlukları ve Yönetişim Özellikleri" raporunu açıkladı.
Raporda, Standard and Poor's (S&P) tarafından geliştirilen metodoloji kullanılarak, İMKB'de işlem gören ve 2006 yılı sonu itibarıyla İMKB-100 endeksinde yer alan 13 bankanın kamuya açıklama yoğunlukları, bankacılık sektörüne özgü saydamlık öğeleri de dikkate alınarak incelenirken, bu kapsamda bankaların yönetim kurullarının yapısı ve yönetim şekilleri de ele alındı.
Rapora konu olan 13 banka arasında toplam kamuya açıklama yoğunluğu en fazla 5 banka sırasıyla TEB, Asya Bank, İş Bankası, Akbank ve Yapı Kredi Bankası oldu.
Rapora göre, tüm bankalar en az "yönetim kurulu", "yönetimin yapısı" ve "işleyişi" konularında, en fazla da "ortaklık yapısı" ve "kurumsal yapı" konusunda saydamlık gösteriyorlar.
Ortaklık yapısı ve kurumsal yapı konusunda en saydam 5 banka Asya Bank, Denizbank, TEB, Şekerbank ve Akbank olurken, finansal ve işletimsel bilgiler kategorisinde en saydam 5 banka İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Asya Bank, TEB ve Akbank, yönetim kurulu ve yönetimin yapısı ve işleyişi kategorisinde ise en saydam bankalar TEB, Akbank, Finansbank, İş Bankası ve Asya Bank olarak sıralandı.
Bankalar, diğer halka açık şirketlere göre daha saydam
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, araştırma sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, yapılan çalışmanın Türkiye'deki bankaların kamuya açıklama ve saydamlık düzeylerinin Avrupa'nın piyasa değeri en yüksek 25 bankasına göre oldukça düşük olduğunu kaydetti.
Raporun, Türkiye bankalarının diğer halka açık Türk şirketlerine göre daha saydam olduklarını gösterdiğine işaret eden Ararat, "Bulgular Türk bankalarının gönüllü olarak bilgi açıklamadıklarını ve kamuya yapılan açıklamaların yasal düzenlemelerin gerektirdiği açıklamalardan oluştuğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı.
Ararat, Türk bankalarının yönetim kurullarının icraatı denetlemekten çok icraata ortak ve destek olmaya yönelik olarak işlev gördüğü sonucuna varıldığını belirtti.
Bankaların yönetim kurulları Avrupa'ya göre küçük
Rapora göre, Türkiye bankalarının yönetim kurullarının Avrupa bankalarına göre daha küçük olduğu gözleniyor. Avrupa bankalarında yüzde 60 oranında bağımsız ve icrada yer almayan üye bulunuyorken, Türkiye bankalarında ortalama yüzde 11 bağımsız üye yer alıyor.
Avrupa bankalarının yönetim kurullarında ortalama 3 adet yabancı yönetim kurulu üyesi varken, Türkiye bankalarında yabancı yönetim kurulu üyeleri ancak yabancı ortaklı bankalarda bulunuyor.
Avrupa bankalarının yönetim kurullarında kadın üye oranı ortalama yüzde 12 iken, Türk bankalarında yalnızca 3 bankanın yönetim kurulunda birer adet kadın üye var. Türkiye bankalarının yönetim kurulları Avrupa bankalarına göre çok daha sık toplanıyor.