TEB Kosova, 185 kadını girişimci yaptı

TEB Kosova ve Girişim Merkezi, Kosova’da 185 kadını girişimci yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim ARDIÇ

KOSOVA - TEB Kosova Bankası ve Girişim Merkezi işbirliği ile düzenlenen kadın girişimci programı, 185 kadını girişimci yaptı. 

Programa katılan 185 kadın girişimciye önceki gün Kosova Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Ticaret ve Sanayi Bakanı Hykmete Bajrami, milletvekilleri ve diplomatik misyonun katıldığı bir törenle sertifikaları verildi. 
   
Törende yaptığı konuşmada Kosova ekonomisinin geleceğine yön verecek her türlü programın destekçisi ve hazırlayıcısı olacaklarına vurgu yapan TEB Kosova Bankası Genel Müdürü Ayhan Albeyoğlu, “Bu hedefle Girişim Merkezi ile işbirliği içerisinde Kosova’da yürüttüğümüz iki ayrı program bulunmaktadır. Bunlardan biri Girişimcilik Programı’dır. Program kapsamında Kosova’daki kadın girişimci adaylarını uluslararası düzeye taşınması hedeflenmiştir. Kosova’nın beş ayrı ilinde (Pristina, Prizren, Ferizaj, Peja ve Mitrovica) gerçekleştirilen programlar ile toplamda 185 Girişimci adayına Karar-Plan-Hedef Eğitimi verilmiştir.” dedi. 

“Katma değerli sektörlere yönelmeli”

Kosova’da kadın girişimcilerin çoğunluğunun katma değeri düşük alanlarda faaliyet gösterdiğine ya da göstermek istediğine dikkat çeken Albeyoğlu, “Eğitimler tarafında katılımcılara etkin bir girişimciliğin ve bunun yanında yöneticiliğin nasıl olması gerektiği aktarılırken diğer taraftan girişimcilerin mevcut iş fikirlerinin katma değerinin artırılmasına yönelik ürün ve hizmet önerileri geliştirilmiştir. Bu yapı girişimciler açısından mevcut işlerinde yeni bir bakış açısını oluştururken; girişimci adaylarında ise kuracakları iş modellerinin geliştirilmesini/değiştirilmesini sağlamıştır. Amacımız buydu. Hedefimiz ise bu tür programları daha da geliştirip çoğaltmak.” şeklinde konuştu.

Kosova Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Ticaret ve Sanayi Bakanı Hykmete Bajrami ise konuşmasında iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin TEB’in politikasına yansıdığını belirterek, ekonomiyi güçlendirecek programlarla Kosova ekonomisine destek verdiği için TEB’e teşekkür etti. 

20 proje hayata geçirildi

Girişim Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Şahsuvar ise konuşmasında, “TEB ShA ile Kosova’da ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan birincisi Hızlandırma Programıdır. Program “Innovation Center Kosovo” & “Jakova Innovation Center” olmak üzere iki kuluçka merkezinde yürütülmektedir. Girişim Merkezi danışmanları her bir programın başında jüri değerlendirmesiyle kuluçka merkezine seçilmiş Start-up projelerine, iki haftada bir olmak üzere İş Yönetim Danışmanlığı vermektedir. Hızlandırma programı kapsamında, doğru iş modellerinin geliştirilmesi ile iş planı hazırlanması ve ticarileşme için gerekli tüm network ve motivasyon desteği Girişim Merkezi danışmanları tarafından sağlanmaktadır. Her iki kuluçka merkezinde toplam 20 Start-up projesine hızlandırma programı kapsamında Danışmanlık hizmeti verilmiştir.” şeklinde konuştu…

Şahsuvar, “Danışmanlık programının temel hedefi girişimcilerin yeni dünya ekonomisine entegrasyonunun sağlanabilmesidir. Bu hedef doğrultusunda girişimcilerin projelerinde öncelikle vizyonun doğru belirlenmesi ve bu vizyon doğrultusunda stratejik hedeflerin oluşturulması amaçlanmıştır. Girişimci adaylarının gerek Kosova içerisinde gerekse Türkiye’de iş birliği potansiyeli olan ya da girişimcinin iş fikrine benzer çalışmalar yapan firmalar arasında koordinasyon sağlanmıştır. Danışmanlık programı kapsamında girişimcilerin bir yönden geleceğe yönelik planlama becerilerinin geliştirilmesi sağlanırken; diğer yönden girişimcilerin günlük hayatta karşılaşacakları sorunlar/gelişme adımlarında aktif rol oynanarak girişimcilerin reel hayatlarına dokunulmuştur.” dedi. 

Şahsuvar, “Girişim Merkezi’nin Kosova’da yürüttüğü bir diğer program ise bugüne vesile olan Girişimcilik Programı’dır. Program kapsamında Kosova’daki kadın girişimci adaylarını uluslararası düzeye taşınması hedeflenmiştir. Kosova’nın beş ayrı ilinde (Pristina, Prizren, Ferizaj, Peja ve Mitrovica) gerçekleştirilen programlar ile toplamda 185 Girişimci adayına Karar-Plan-Hedef Eğitimi verilmiştir. Aynı zamanda halihazırda iş sahibi olan ve iş hayatına yeni atılacak olan girişimcilere iş fikirlerini geliştirmeye yönelik tavsiyeler de verilmektedir.” diye konuştu.

Kadın girişimcilere katılım sertifikaları, TEB ShA’nın üç ayrı sivil toplum örgütü ile birlikte hareket ederek organize ettiği Kadın Girişimcilik Programı’nda verildi. Girişimcilik ve Hızlandırma Programlarında başarılı bulunmuş girişimciler, Kosova’nın üst düzey yetkililerine ve sektörün öncü firmalarına sunum yapma imkanı bularak; iş fikirleriyle ilgili tavsiyeler alma fırsatı da yakaladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir