"Tedbir alınmazsa konkordato artar"

Sanica Grubu Yönetim Kurulu Başkan vekili Ali Fatinoğlu, tahsilatlarla ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini, aksi halde konkordato ilan eden firma sayısının daha da artacağını söyledi. (Osman Kılıç)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OSMAN KILIÇ

Sanica Grubu Yönetim Kurulu Başkan vekili Ali Fatinoğlu, "Acil tahsilat konusu ile ilgili tedbirlerin alınması lazım, yoksa konkordato ilan eden firma sayısı daha da artacak" dedi.

İş dünyasının son dönemde yaşadığı en büyük problemin, sattığı malın parasını alabilme güvencesi olduğunu vurgulayan Fatinoğlu, satışlardaki güven probleminin çözülmesi gerektiğini vurguladı. Fatinoğlu, bu problemi bir nebze çözen teminat mektuplarında da bu defa banka maliyetlerinin yüksekliğinin nedeniyle iş dünyasının zorlandığını söyledi. Banka teminat mektubunun yıllık faiz oranının yüksekliği nedeniyle, şirketlerin teminat mektubu yerine gayrimenkulu ipotek yoluna gittiğini ifade eden Fatinoğlu, "Bu duruma çözüm bulunmazsa ticaret kilitlenecek seviyelere gelir" diye konuştu.

Son zamanlardaki konkordato kararını değerlendiren Fatinoğlu, "Şirketler depolarındaki malları satıyor, sonra da piyasaya verdikleri çekleri ödemiyorlar" dedi.

Fatinoğlu şöyle devam etti: "Alacaklı firma karşılıksız ibaresi yazılan elindeki çek ile alacağını tahsil için haciz yoluna gitmek istediğinde mahkemeler yüzde 15 tutarında banka teminat mektubu ya da nakit para şartı ile haciz işlemi yapmakta. Zaten alacağını tahsil edemeyen alacaklı bir de bu maliyeti karşılamak zorunda kalıyor. Parası ve teminat mektubu alabilme şansı olmayan alacaklı firmanın mahkeme yolu ile tahsilat yapma şansı da kalmıyor."

Fatinoğlu, şirketlerin bu sıkıntıdan kurtulma yolunu şöyle anlattı: "Konkordatonun nedeni paraların tahsil edilememesi. Devlet bunlar için tedbir almış değil, piyasa parasını tahsil edemeyen şirketlerle dolu."

Bu konularda ilginizi çekebilir