TEİS, İlaç Alım Protokolü'nün iptali istemiyle dava açtı

"Muayene ücretlerinin eczanelerden tahsis edilmesi, teşhis uyumu ve örnekleme yöntemine" ilişkin maddelerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türk Eczacılar Birliği arasında imzalanan "2009 İlaç Alım Protokolü"nün, bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

TEİS'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, yönetmeliğin, "muayene ücretlerinin eczanelerden tahsis edilmesi, teşhis uyumu ve örnekleme yöntemine" ilişkin maddelerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi.

Muayene ücretlerini tahsil etmenin eczacıların görevi olmadığı vurgulanan açıklamada, "Hastalarla eczacıları karşı karşıya getiren, kamu yararı taşımayan ve Anayasamızca kabul edilen sosyal hukuk devleti ilkelerine ve angarya yasağına aykırılık taşıyan dava konusu düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali gerekmektedir" denildi.

Reçetede endikasyon, teşhis uyumu uygulamasını öngören protokol maddesiyle de reçetedeki ilaçların hastaya uygun olup olmadığına karar verme yetkisinin eczacıya yüklediği ifade edilen açıklamada, bu yetkinin hekime ait olduğu, eczacıların böyle bir yetki kullanmalarının eczacılık yasalarına uygun olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, SGK'nın protokolün teşhis uyumu maddesine dayanarak haksız kesintiler yaptığı ve eczacıların mağduriyetine sebep olduğu savunuldu.