TEKEL'e yeni sorumluluklar getirildi

TEKEL ile bağlı şirketlerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun ilgili maddeleri kapsamındaki usul ve esaslar düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TEKEL ile bağlı şirketlerin yapılacak ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olacak.

Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Anonim Şirketi (TEKEL) ile bağlı şirketlerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun ilgili maddeleri kapsamında yapacağı mal ve hizmet alımlarında uygulanacak usul ve esaslar düzenlendi.

Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Anonim Şirketinin konuya ilişkin yönetmeliği Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sorumlulukları

Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı ile hizmet alımı bir arada ihale edilmeyecek.

Üretim ve stok planlamasının gerektirdiği tedarik durumları hariç yetki limitleri altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları kısımlara bölünmeyecek.

Ödeneği bulunmayan mal ve hizmet alımı için ihaleye çıkılmayacak.

Söz konusu yönetmelik kapsamına giren mal ve hizmet satın alma ihalelerinin gerçekleştirilebilmesi için o yılın programına alınmış ve ödeneklerinin ayrılmış olması şart olacak. İlgili birimler ihtiyaç duyulan işin programa alınması için gerekli ön çalışmayı zamanında yaparak, ilgili mercilere göndermek ve sonucunu takip etmekle yükümlü olacak.

Mal veya hizmet alımları ihalesi yapılmadan önce ilgili birimler tarafından, her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere işin yaklaşık maliyeti belirlenecek ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilecek. Yaklaşık maliyete ihale ilanlarında yer verilmeyecek, isteklilere veya ihale süreciyle resmî ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanmayacak.

Yönetmelik ile  21 Ocak 1996 tarihli ve 22530 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Alım Satım Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Satım ve kiraya verme

Öte yandan ''Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Anonim Şirketi Satım ve Kiraya Verme Yönetmeliği'' ile de TEKEL ile bağlı şirketlerin iç ve dış satım ile kiraya verme işlerinde uygulanacak kuralları ve çalışacak komisyonların yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlendi.

Yönetmelikte ihaleye ilişkin esaslar belirlenirken, mülkiyeti İdareye ait boş veya atıl durumda bulunan taşınmazlar piyasa rayiçlerine göre belirlenecek kira bedeli üzerinden, kapalı zarf yöntemiyle açık artırma yoluyla  kiraya verilebilecek.

Söz konusu Yönetmelik de bugünden itibaren yürürlüğe girdi.