”Tekstil sektörünü önemli bir noktaya taşıyacağız”

Bakan Tüzmen, IF 12. Uluslararası İstanbul Moda Fuarı'nın açılışında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, önümüzdeki dönemde yapacakları çalışmalarla tekstil ve konfeksiyon sektörünü son derece önemli bir noktaya taşıyacaklarını belirtti.

CNR Ekspo Fuarcılık, IF Konseyi ile İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İTKİB) düzenlediği IF 12. Uluslararası İstanbul Moda Fuarı açıldı.

Açılışta konuşan Tüzmen, burada yer alan birçok arkadaşıyla yaklaşık 6 saat önce beraber olduğunu, dün gece saat 02.00'ye kadar tekstil, konfeksiyon ve deri sektörünün sorunlarını konuştuklarını, stratejilerini belirlemeye çalıştıklarını anlattı.

Tüzmen, tekstil, konfeksiyon ve derinin vazgeçilmesi söz konusu bile olmayan sektörler olduğunu belirterek, "Vazgeçilmezi şöyle dursun, tam tersine dünyadaki bu konjektürel gelişmeye bakarak, ellerinden gelen destek verilmek suretiyle dünyadan çok fazla pazar payı alacağı bir dönemi yaşıyor. Tekstil, konfeksiyon, deri ve moda sektörümüzün arkasındayız, sonuna kadar devam edeceğiz" diye konuştu.

Sektörün daha şimdiden 23-24 milyar dolar ihracata ulaştığını ifade eden Tüzmen, "2010'larda inşallah 40 milyar doları aşan bir ihracat rakamına ulaşacak. 2023'te de 100 milyar dolarları geçen bir sektörümüz olacak" dedi.

Sektörün şekillenmesinin ve geleceğe doğru önünün açılmasının sağlanmasına gayret ettiklerini dile getiren Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"350'den fazla firma, burada oturacak yer kalmaması sektörümüzün Türkiye'nin bu konuda ne kadar önemli olduğunu bütün dünyaya ispatlıyor. Dünyada yaşanan gelişmelere çok daha rahat bir şekilde kendisini adapte edebilen, hızlı bir şekilde koleksiyon hazırlayabilen Türkiye, gerçekten modada da artık İstanbul'u dünyanın en önemli başkentlerinden biri haline getiriyor. Kurduğumuz moda enstitüsüyle, tasarımcılarımızla önümüzdeki dönemde sektör çok daha ileri bir noktaya gelecek."

Tüzmen, Avrupa Birliği'ndeki (AB) gelişmelere değinirken de, "Orada büyüme hızında yüzde 1'lik bir gerileme bizim ihracatımıza yüzde 3,3 gerileme etkisi yaratıyor" dedi. Tüzmen, önümüzdeki dönemde yapacakları çalışmalarla tekstil ve konfeksiyon sektörüne son derece önemli bir noktaya taşıyacaklarını da sözlerine ekledi.

 

"İstanbul moda haftası yapmayı planlıyoruz"

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi de önümüzdeki yıllarda bu fuarı daha da büyütmeyi istediklerini ve daha aktif pazarlama metotlarını gerçekleştirmeyi arzuladıklarını ifade etti.

Tanrıverdi, İstanbul'u moda merkezi yapmak için tüm güçleriyle çalışacaklarını ve önümüzdeki yıl İstanbul Moda Haftası yapmayı planladıklarını kaydetti.

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Kahraman Öztürk ise hazır giyimin üzerindeki "kara bulutların" gitmesi için ilgili bakanların çalışmalar yaptığını ve bu "kara bulutların" dağılacağına inandığını ifade etti.

IF Konsey Başkanı Kenan Koç da Bakan Tüzmen'den bir ricası olduğunu belirterek, "Rusya ile serbest ticaret anlaşması yapabilirsek, önümüz daha da açılacak" dedi.