Tekstil teknolojisinin kalbi Bursa’da atıyor
Akademinin aklı ile sanayiciyi bir araya getiren 8. UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi başladı.
ZEHRA ORUÇ
BURSA - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) 2009’dan beri organize ettiği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve BEBKA organizasyon ortaklığı, TÜBİTAK TEYDEB destekleri, yerli ve yabancı üniversite ve enstitüler işbirliği ile düzenlenen 8. UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi başladı. 3 gün sürecek zirve ile eşzamanlı olarak ayrıca 13-14 Mayıs 2016 tarihlerinde de “AR-GE Proje Pazarı Lif ve Polimer Araştırmaları Sempozyumu” da düzenlenecek.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) düzenlenen zirvenin açılış törenine katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin yaklaşık 150 yıldır birilerini takip eden, birilerinin peşinde giden, daha çok birilerinin aklettiklerini tüketmeye alışmış ve bunu kabullenmiş bir süreci yaşadığını, bu durumun da bir özgüven kaybı olduğuna vurgu yaptı. Müezzinoğlu, “1970’den bu yana son 15 yılı dışarıda bıraktığımızda Türkiye neredeyse hiç Ar-Ge, inovasyon, markalaşma konuşmadı. Gençlerin sağcı mı solcu mu, anarşist mi kominist mi, laik mi, değil mi konularıyla yıllarımızı tükettik. Çatıştıran bir anlayışın mahkumu olduk. Dünyanın ürettiklerini tüketmeyi mağlubiyet sayarak, çantamızın, saatimizin, telefonumuzun markasıyla özgüvenimizi oluşturmaya çalıştık. Bu millet yakışan bir duruş değildir. 2002’de Ar-Ge’ye milli gelirimizin bin de 2’sini ayırabilirken, bugün yüzde 1’ini ayıran, 2023’te de yüzde 3’ünü ayırmayı hedefleyen bir noktaya geldik. Sağlıklı ve doğru bir yolculuğa doğru adımlar atıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Bursa’nın tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde Türkiye adına önemli bir merkez olduğuna da dikkati çeken Müezzinoğlu, “150 milyar TL’lik bir sektörden bahsediyoruz. Bu pazarda Ar-Ge ve inovasyonu her geçen gün geliştirdiğinde dünya yarışında çok daha iyi noktalara gelecek. Bursa, en önemli güç kaynağı oldu. Bursa’da Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’mizi ağustos ayında tamamlayarak, hizmete sunacağız” dedi. Bursa’nın ileri teknoloji, nano teknoloji, bio teknoloji ve Ar-Ge alanında önemli farklılıklar yaratabileceğini söyleyen Müezzinoğlu, “Hükümetin bu alandaki destekleri Bursa’ya, Ar-Ge’ye, yeniliğe, araştırmaya dönük daha güçlü devam edecek. Yenişehir Otomotiv Test Merkezi de dünyanın sayılı merkezlerinden biri olacak” dedi. Türkiye’nin; üniversite sanayici, yönetici, hükümetin ilgili bakanlıkları ve TBMM’nin gerekli destekleriyle hızla önemli mesafeler kat edeceğini belirten Müezzinoğlu, Ar-Ge yasasıyla önemli destekler verildiğini ifade etti.
“Karanlık senaryolar çizenler asla başarılı olmayacaklar”
Türkiye’nin siyasi istikrarlı bir döneme ihtiyacı olduğuna da vurgu yapan Bakan Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin siyasetçi ve siyaset kavgalarının bedelini çok ağır ödediğini ifade ederek, “Bu millet artık akla, vicdana, hukuka değer veren bir yolculuğu hak ediyor. Bu dar görüşlü primitif düşünce dün hala TOBB’da bu ülkenin güçlü sistemi ile ilgili itirazı olabilir, ama kan dökülebilir diyecek kadar primitif bir düşüncenin bu kürsülerde siyasetçiler tarafından konuşuluyor olması da bu ülkenin ayrı bir şansızlığıdır. Esasında bugün geldiğimiz noktanın neden bu noktada olduğunun sorumluluk adreslerini gösteren cümlelerdir. Bu gençlerin, bu üniversitelerin, bu hocalarımızın üreten, aklını ve vicdanını kullanan, bilimi merkezine alan hocalarımızın, tecrübe ve birikimi olan bu milletin önünde artık hiçbir tuzağın anlamış kalmamıştır. Tuzak kuran, kötü, karanlık senaryolar çizenler asla ama asla başarılı olamayacak, bu millet yeni yeni bedeller ödetemeyecekler” diye konuştu.
2 bin proje önerisinin 100’ü ürüne dönüştürüldü
8 yıl önce başlatılan Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi’nin diğer sektörlere rol model olduğunu ifade eden Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, Ar-Ge yasasından bahsederek, Ar-Ge Merkezi olmak için zorunlu istihdam sayısı 50’den önce 30’a sonra da 15’e düşürülmesi ile firmaların Ar-Ge merkezi olmalarının kolaylaştırıldığına vurgu yaptı. Zirveye ev sahipliği yapan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da, Bursa’daki Ar-Ge Merkezi sayısının son 1 yılda 23’de yüzde 70 artışla 40 şirkete çıktığını bildirdi. Burkay, hedeflerinin bu sayıyı 70 şirkete çıkarmak olduğunu söyledi. Ar-Ge Proje Pazarına bu yıl 300 civarı projenin katıldığı bilgisini de veren İbrahim Burkay, “2009’dan bu yana toplamda 2 bin proje önerisi sunuldu. Bunun 100’ü sanayi ile birleşerek ürün haline dönüştürüldü” dedi.