Tekstil ve hazır giyimde sürpriz üretim artışı

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde son yılların üretim rekoru kırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet FİLOĞLU 

Tekstil ve hazır giyim sektöründe ocak ayında son yılların en yüksek üretim artışı kaydedildi. Tekstil üretimi ocakta yüzde 11.5, giyim eşyaları üretimi ise yüzde 12.6 yükseldi. Arındırılmamış verilerde de sırasıyla yüzde 7.3 ve yüzde 9.3’lük yıllık artış görüldü. Sonuçları değerlendiren sektör temsilcileri, sürpriz rakamları stok, ihracat artışı, iç pazarda canlanma gibi farklı nedenlere bağlıyor. Tekstil ve hazır giyim sektöründe ocak ayında son yılların en yüksek üretim artışı kaydedildi. Sonuçları değerlendiren sektör temsilcileri, sürpriz rakamları stok, ihracat artışı, iç pazarda canlanma gibi farklı nedenlere bağladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı arındırılmamış verilere göre tekstil üretimi ocakta yüzde 11.5, giyim eşyaları üretimi ise yüzde 12.6 arttı. Arındırılmamış verilerde de sırasıyla yüzde 7.3 ve yüzde 9.3’lük yıllık artış görüldü. Aynı dönemde her iki sektörde ihracatın yatay seyri gözönüne alındığında üretim artışının iç piyasa ya da stoklara yönelik olduğu dile getirildi. Üretimin sonraki aylardaki ihracata yansıma olasılığı da ihtimallerden biri olarak sıralandı.

'Avrupa, Türkiye’ye yöneldi'

Geçtiğimiz yıl ihracatta parite kaynaklı düşüşler yaşandığını hatırlatan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSGD) Başkanı Şeref Fayat, sektörün yeni seviyelere uyum göstermesiyle üretimini artırmaya başladığını söyledi. Avrupa’nın da Uzakdoğu'dan dolarla mal almak yerine Türkiye’den euro cinsi ithalata yöneldiğini kaydeden Fayat, Avrupa’da talebin yükselmesine karşın ocakta görülen artışların yıla yayılmasının zor olduğunu kaydetti. Fayat’a göre üretimi negatif etkileyecek en önemli etken ise kapasitenin sınırlı olması. Sektörün zor bir dönemden geçerken yatırımları ötelediğini dile getiren Fayat, "Bu yıl da yatırımlarda ciddi bir artış beklemiyorum. Seneye canlanma olabilir. Dolayısıyla üretimin ocak ayındaki çift haneli büyümeyi yıl geneline yayması zor görünüyor. Bizim tahminimiz yüzde 5-6 düzeyinde" dedi.

'Üretim artışı ihracata yansıdı'

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyoncular Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise üretimdeki artışın normal olduğunu kaydetti. Tekstildeki artışın bir sonraki ayın hazır giyim ihracatına yansıdığını aktaran Tanrıverdi, sektörde genel olarak bir toparlanma olduğunu, iç piyasada da hareketlilik gözlendiğini söyledi. TİM verilerine göre, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı şubatta yüzde 12.7 arttı. tekstil ihracatı da yüzde 4.9 arttı. Tanrıverdi'ye göre, Avrupa’dan gelen siparişlerin artacağı beklentisi, üretimdeki yükselişin yıla yayılacağı yönündeki tahminleri güçlendiriyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği İsmail Gülle ise artışın ihracattan kaynaklanmadığını, üretimdeki güçlü rakamın kendilerini şaşırttığını söyledi. Gülle, "İç piyasanın çok da canlı olduğunu söyleyemeyiz. Üretim artışı stoklara yönelik yapılmış olabilir" dedi.

Sanayi üretimi ocakta yıllık bazda yüzde 1 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 1 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.6 artış kaydetti. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.64 artış göstererek 116.5 değerine yükseldi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, ocakta bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 4.3 ile dayanıksız tüketim malı imalatı, en yüksek düşüş ise yüzde 23.8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında görüldü.

Bu konularda ilginizi çekebilir