”Temassız kartı 1 milyonun üzerine ulaştırmayı hedefliyoruz”

Visa Europe Ülke Direktörü Kurak, Türkiye'nin temassız ödemede Avrupa'da İngiltere'den sonra ikinci büyük pazar olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Visa Europe Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak, Türkiye'de 2010 başında temassız kart sayısını 1 milyonun üzerine, kabul noktalarını ise 35 bine ulaştırmayı planladıklarını bildirdi.

Türkiye'de işletmelerin temassız ödeme sistemlerine yönelik bakış açısının değerlendirildiği araştırma sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Kurak, Türkiye'nin temassız ödemede Avrupa'da İngiltere'den sonra ikinci büyük pazar olduğunu söyledi.

Sistemi Türkiye'ye ilk olarak 2005 yılında KGS uygulamalarıyla getirdiklerini, 2007'de Denizbank'ın Sea&Miles kartıyla İDO'da kullanıldığını hatırlatan Kurak, 2008 yılında 5 bankayla 120 bin kart ve 8 bin kabul noktasına ulaştıklarını kaydetti.

Visa temassız kart uygulamasında şu anda 650 bin adet kart ve 11 binin üzerinde kabul noktası bulunduğunu ifade eden Kurak, "Türkiye'de 2010 başında temassız kart sayısını 1 milyonun üzerine, kabul noktalarını ise 35 bine ulaştırmayı planlıyoruz" dedi.

Nur Öztin Kurak, şu anda 8 bankayla çalıştıklarını, 7 bankayla ilgili çalışmaların ise devam ettiğini, önümüzdeki 6 ay içinde bunların da uygulamaya geçmesiyle temassız kart teknolojisinde 15 bankayla çalışmış olacaklarını anlatarak, Türkiye'de 24,8 milyonu kredi kartı, 37,5 milyonu banka kartı olmak üzere toplamda 62,3 milyon Visa kart bulunduğunu bildirdi.

"Avrupa'da 5 ülkede 4,5 milyon temassız kart var"

Visa Europe payWave Pazar Geliştirme Yöneticisi Charlotte Desbons da Türkiye'nin İngiltere'den sonra Avrupa'da temassız kart teknolojisini kullanan en aktif pazarlardan biri olduğunu vurgulayarak, bu teknolojinin Avrupa'da 15-20 avronun altındaki işlemlerin yüzde 70-80'inin temassız kartlarla yapılması için imkan sağladığını ifade etti.

Bu teknolojinin en önemli avantajlarından birinin hız olduğuna işaret eden Desbons, standart ödemelerde 15-20 saniye olan sürenin temassız kartta 4 saniyeye indiğini, asıl ödeme anının ise yarım saniyenin altında olduğunu belirtti.

Temassız ödemenin çip teknolojisi sayesinde güvenli olduğunun da altını çizen Desbons, ayrıca nakit yönetim maliyetini azaltması ve alışverişlerde kasa kuyruğunu azaltması gibi avantajları bulunduğunu anlattı.

Desbons, Avrupa'da 5 ülkede 4,5 milyon Visa payWave temassız kart bulunduğunu, İngiltere, İtalya, İsviçre, Polonya ve Türkiye'de kullanılan teknolojinin birçok Avrupa ülkesinde şu anda pilot olarak uygulandığını kaydetti.

Avrupa'da temassız kart lansmanının ilk olarak İngiltere'de 2007'de yapıldığını hatırlatan Desbons, bunun birkaç yıl içinde tamamen nakdin yerine geçecek bir teknoloji olacağına inandıklarını vurguladı.

Temassız kart ciroları artıracak

Visa Europe'nin Türkiye'de işletmelerin temassız ödeme sistemlerine yönelik bakış açısını değerlendirdiği, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'da 16 farklı işletme grubundan 2 bin 216 yönetici ile yüz yüze görüşülerek yaptığı araştırmaya göre; işletmelerin yüzde 70'i temassız ödeme sistemi kullanmakta bir risk görmüyor, yüzde 41'i temassız ödeme sistemleri ile ilgileniyor ve müşterilerinin bu sistemi kullanacağını öngörüyor.

Katılan işletmecilerin yüzde 38'i bu teknolojinin kasa önündeki bekleme sürelerini kısaltığını ve müşterilerin dükkandan daha hızlı ayrılmasına imkan verdiğini, yüzde 29'u bunun satışlarını artıracağını, yüzde 48'i tüketiciler açısından kasalarda ödemelerin hızlı gerçekleşmesinin çok önemli olduğunu düşünüyor.

Araştırmaya göre, fırın ve simit evleri temassız ödeme sistemi kullanmaktan yüzde 100 memnun olduklarını belirtirken, simit evleri bunu kullanarak müşterilerine daha iyi hizmet vereceklerine ve satışı artıracaklarına inanan işletmelerin başında geliyor. Ayrıca, otopark ve araba yıkamacılar ile taksiciler temassız kart kullanarak cirolarını artırabileceklerini, taksiciler ve simit evleri bunu kullanarak hırsızlıktan daha az etkileneceklerini düşünüyor. 

Benzin istasyonları, simit evleri ve eczaneler temassız kartın kuyrukları azaltacağını belirtirken, İstanbul'daki benzin istasyonlarının temassız ödeme tercihinin Ankara'ya göre daha yüksek olduğu dikkati çekiyor.

Harcamaların yüzde 82'si 35 liranın altında

Araştırmada işletmelerin temassız ödeme sistemlerini kullanımları değerlendirildiğinde, ödemelerin ağırlıklı olarak nakit olduğu işletmelerde yapılan harcamaların yüzde 82'sinin 35 liranın altında olduğu görülüyor.

Benzin istasyonlarında yapılan alışverişlerin sadece yarısı 35 lira altında iken bu rakam kuaför, taksi, fast food restoran, otopark ve araba yıkamacısında yüzde 90'nın üzerine çıkıyor.

Araştırmaya göre, yüzde 13 ile benzin istasyonları ve yüzde 16 ile sinemalar temassız kart ile ödeme kabul eden işletmelerin başında geliyor. Ayrıca kuru temizlemeciler, kuaförler, internet kafeler ile araba yıkamacılar ve otoparklar en az kart ile ödeme kabul eden işletmeler arasında yer alıyor.