Sanayi üretiminde son 11 yılın en sert düşüşü yaşandı

Temmuzda beklenenden fazla düşüş yaşandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sanayi üretimi, temmuz ayında yüzde 4.9 düşüş gösterdi. Ekonomistler sanayi üretiminin yüzde 1.9 artacağını öngörüyordu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık bazda yüzde 7 geriledi. Böylece sanayi üretimi aylık bazda son 11 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. 

Sanayi üretimindeki düşüşte, bayram tatili ve darbe girişiminin etkileri net şekilde görüldü.

Sanayi üretimi için kim, ne dedi?Sanayi üretimi için kim, ne dedi?

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde ise aylık yüzde 7 düşüş görüldü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin aylık bazda 1,6 azalacağı tahmin ediliyordu.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 azalış hesaplandı.

 

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,2 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış hesaplamalara göre; sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,8 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,5 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,1 arttı.

Bu konularda ilginizi çekebilir