Terörün ekonomiye maliyeti artıyor

Terör örgütü PKK, 13 baraja saldırı düzenledi, elektrik dağıtım şirketlerinde yaklaşık 14 milyon liralık zarar meydana geldi, enerji hatlarına yapılan saldırılar sonucunda da 15 milyon liralık hasar tespit edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

7 Haziran'daki seçimlerin ardından artan terör saldırıları ekonomiyi de hedef aldı. Saldırılarda birçok bina, iş yeri, araçlar, barajlar ve enerji hatları zarar gördü.

Terör örgütü PKK, 7 Haziran seçimlerinin ardından 13 baraja saldırı düzenledi. Saldırılarda 171 bina ile aralarında ambulans, iş makinası ve tırların da bulunduğu 859 araç hasar gördü. Saldırılar sonrası oluşan hasarların 607'si polis, 423'ü jandarma bölgesinde gerçekleşti.  

Terör saldırılarıyla 89 iş yeri, 82 de kamu binası tahrip edildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kamu yatırımlarını hedef alan terör örgütü PKK, sağlık, eğitim, ulaşım gibi hizmetleri de engellemeye çalıştı. Teröristler, 5 ambulans, 51 tır ve 94 kamyona hasar verdi. Toplam 70 iş makinası ile 5 belediye otobüsü de PKK'lıların hedefi oldu. 328'i polis, 68'i de askeri olmak üzere toplam 396 araç, terör saldırıları sonucu hasar gördü.

Enerji iletim hatları da zarar gördü

Öte yandan bölgede faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketlerinin terör olayları neticesinde yaklaşık 14 milyon liralık maddi zarar gördüğü bildirildi.

Son bir ay içerisinde enerji iletim hatlarına yapılan saldırılar sonucunda da 15 milyon liralık maddi zararın ortaya çıktığı kaydedildi.

catsss.jpg

Turizm potansiyeli değerlendirilemiyor

Saldırılar, bölgenin turizmini de olumsuz etkiledi. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konuya ilişkin bölgede büyük bir turizm potansiyelinin bulunduğunu, ancak terör eylemleri nedeniyle söz konusu potansiyelin değerlendirilemediğini belirtmişti. Diğer taraftan terör olayları nedeniyle Van'ın Saray ilçesindeki İran'a açılan gümrük kapısı "Kapıköy", Hakkari Yüksekova'daki "Esendere"  ve Hakkari Çukurca'daki "Üzümlü" gümrük kapıları da geçici olarak kapatıldı.

Ekonomik kayıp 150 milyon lirayı aştı 

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, saldırılar sonucunda ortaya çıkan ekonomik kaybın 150 milyon liraya yaklaştığını söyledi. Uzmanlar, saldırıların, yatırımların durması, bölgede artan gerginlik ve para piyasalarına etkisi de dikkate alınınca terörün maliyetinin çok daha yüksek rakamlara ulaşacağını ifade etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir