TESK ve TPE işbirliği protokolü imzaladı
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Türk ürünlerinin kalitesiyle fiyatıyla ve dizaynıyla Avrupa ürünleriyle yarışabilir hale gelmesi gerekiyor" diye konuştu.
ANTALYA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ile Türk Patent Enstitüsü (TPE) arasında Sınai Mülkiyet Hakları İşbirliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokol ile TESK ve TPE, görev alanlarına giren konularda işbirliği yapacak.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Antalya'da bir otelde düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, TPE ile Sınai Mülkiyet Hakları İşbirliği Protokolü'nü imzalayarak, marka, patent, coğrafi işaret ve endüstriyel tasarım konularında işbirliğine gittiklerini söyledi. Yenilikçiliği, üretkenliği ve yaratıcılığı teşvik ederek esnaf ve sanatkarların rekabet güçlerini artırmak istediklerini belirten Palandöken, yabancı markalara ezilmemek için markalaşmak gerektiğini dile getirdi.
Türk ürünlerinin kalitesiyle fiyatıyla ve dizaynıyla Avrupa ürünleriyle yarışabilir hale gelmesi gerektiğini kaydeden Palandöken, şöyle konuştu:
"Günümüz piyasa koşullarında artık ürünler değil markalar rekabet edebiliyor. Bunun için de taklit ürünlerin yerini özgün tasarımlı ve tescilli ürünler almalıdır. Bu anlamda TPE ile ulusal ve uluslararası düzeyde seminer, sempozyum, konferans, yarışma, eğitim gibi konularda işbirliğine giderek, üyelerimizin patent alımını kolaylaştırdık. Ayrıca bu protokol ile esnaf ve sanatkarlarımızın sınai mülkiyet hakları konularında ihtiyaç duydukları bilgiye erişmelerini ve gerektiğinde konuyla ilgili eğitimler almasını sağlıyoruz."
Buluş sahibi esnaf ve sanatkarların buluşlarını patent ile koruma altın alması gerektiğini ifade eden Palandöken, patent sahibinin ürünü sadece kendisinin üretebileceğine ve lisans verme yoluyla patent haklarından pay alabileceklerine değindi.
Her yörenin kendine özgü özelliklerini taşıyan geleneksel ürünlerin coğrafi işaretlerle konumlandırılması gerektiğini de vurgulayan Palandöken, "Üyelerimiz yörelerine özgü ürünlerin, coğrafi işaretlerini almak için başvurmalıdır. Bu, bölge ve yöre esnafının haklarının korunması açısından oldukça önemlidir" dedi.
TPE Başkanı Habip Asan ise Türk ekonomisine büyük katkı sağlayan önemli bir kurum olduklarını bildirdi. 2023 yılına kadar Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmasının hedeflendiğini hatırlatan Asan, "Eğer bu hedefe ulaşmak istiyorsak toplam patent değerimizin 1 milyon patente ulaşması gerekiyor. Bunun için de TESK'in ve esnafın bu işin içinde olması gerekiyor. Bizler 2 milyon üyeli TESK'i çok önemsiyoruz" diye konuştu.