”Teşvik sistemi bir 'yurda dön' çağrısı özelliği de arz ediyor”
Bakan Çağlayan, teşvik sistemiyle getirilen avantajların ihracatçıların önünü açacağını söyledi
İSTANBUL - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Bu yeni teşvik sistemi bir 'yurda dön' çağrısı özelliği de arz ediyor" dedi.
İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin (İİB) 2008 yılı ihracat kayıt rakamlarına göre gıda, mobilya ve ambalaj sektörlerindeki başarılı ihracatçıları ödüllendirdiği "2008 Yılı En Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni"nde konuşan Çağlayan, açıklanan yeni teşvik sistemiyle ilgili değerlendirmesinde, bu sistemle getirilen avantajların ihracatçıların önünü açacağını söyledi.
Çağlayan, teşvik sisteminde yer alan faiz uygulamalarının, katma değer vergisi ve gümrük muafiyeti gibi desteklerin, Türkiye'nin 81 ilinde üretime ve yatırıma ciddi manada destek vereceğini belirtti.
Teşvik sisteminin, Türk ihracatçısının rekabet edebilmesi konusunda girdi maliyetlerinin azaltılmasında çok önemli bir ivme kazandıracağını ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:
"Bu yeni teşvik sistemi aynı zamanda bir 'yurda dön' çağrısı özelliği de arz ediyor. Gittiği ülkelerde mutlu olmayan, Türkiye'nin kendi bünyesinden çıkmış, başka ülkelere gitmiş, daha ucuza iş yapacak, daha ucuza maliyet elde edecek yerlere gitmiş kişi ve kuruluşlara diyoruz ki; Artık bu teşvik sistemi, böylesine bir avantaj dünyanın hiçbir ülkesinde yok. O zaman yurda geri dönün."
Çağlayan, uluslararası yatırımcıların kendilerine güvenebilecekleri, sığınabilecekleri uygun limanlar aradıklarını belirterek, "Türkiye, uluslararası yatırımcılar açısından son derece öneme haiz" dedi.
İhracat için krizden etkilenmeyen ülkelere yöneldiklerini ifade eden Çağlayan, bu ülkelere seferberlik başlattıklarını, komşu ve çevre ülkeler başta olmak üzere gidilmedik, ayak basmadık yer bırakmayacaklarını, malların, müşterilerin ayağına gidilerek satılabileceğini söyledi.
"Keskin düşüşün yavaşlamasını umut ediyoruz"
İİB Başkanlar Kurulu Başkanı Latif Ünal da 2008 yılının son çeyreğinde ortaya çıkan ihracattaki düşüş eğiliminin 2009 yılının ilk 5 ayında da devam ettiğini belirterek, bu dönemde İİB ihracatının yüzde 27,1 oranında gerileyerek, 2,1 milyar dolardan 1,5 milyar dolara düştüğünü bildirdi.
Ünal, 2009 yılının ikinci yarısında ihracat rakamlarındaki keskin düşüşün yavaşlamasını umut ettiklerini dile getirerek, şunları söyledi:
"Bizim günlük sorunları konuşmak yerine, bu kriz ortamını da fırsat bilerek sektörlerimizi ve ihracatımızı yeniden yapılandırmak konusunda kafa yormamızın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Markalaşmadan, tasarımdan, kümelenmeden, inovasyondan, etkin tanıtımdan daha fazla bahsetmemiz ve harekete geçmemiz gerekiyor. Ucuz üretim yoluyla değil, ürün çeşitliliğimizle, tasarımımızla, farklılığımızla rekabet gücü yaratmamız gerekiyor. Bu yöndeki çalışmaları devletimizin daha fazla desteklemesi temennimiz. KOBİ'lerimizin de bu yöne yönlendirilmesi için gerekli çalışmalar ivedilikle yapılmalı ve bu yönde bir yapısal dönüşüm gerçekleştirilmesine çalışılmalıdır."
Devlet Bakanı Yılmaz: Krizi diğer ülkelere nazaran çok daha hafif yaşıyoruz
Ekonomik krizin, dünya çapında sosyal ve hatta bazı bölgelerde siyasal yansımaları olduğunu ifade eden Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "Fakat ülkemiz çok şükür bu saate kadar finans piyasalarındaki güçlü yapısıyla ve daha önce yaşadığı krizlerden tecrübe çıkarmış olmasının da getirdiği tedbirlerle bu krizi diğer ülkelere nazaran aslında çok daha hafif bir şekilde yaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.
İçinde bulunulan dönemde herkesin morale ihtiyaç duyduğunu, MESİAD'ın da düzenlediği etkinliğin bir moral kaynağı yarattığını belirten Yılmaz, dernek yetkililerini kutlayarak, "kriz döneminde umutsuzluğa kapılmadan istihdam yaratan ve yatırımlarına devam eden iş adamlarına" ilerleyen süreçte de başarılar diledi.
Törende ödül alan sektör birincileri
Törende, gıda, mobilya ve ambalaj sektörlerinde birincilik ödülüne layık görülen firmalar şunlar:
Kağıt, Karton, Ambalaj ve Kırtasiye Ürünleri; Procter ve Gamble Tüketim, Gemi; Yardımcı Gemi İnşa A.Ş, Ağaç ve Ağaç Mamulleri; Kastamonu Entegre Ağaç, Mobilya; Boydak Dış Ticaret A.Ş, İşlenmiş Tarım Ürünleri; İstanbul Gıda Dış Ticaret, Gıda Müstahzarları; Perfetti Van Melle Gıda, Değirmencilik Ürünleri; Ulaş Gıda Un Tekstil, Bitkisel Yağ; Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2008 yılı ihracat birincisi; Progıda Pazarlama A.Ş, Balıklar ve Su Ürünleri; Kemal Balıkçılık, Süt ve Süt Ürünleri; İstanbul Gıda Dış Ticaret, Hayvansal Mamuller; Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi, Yaş Meyve-Sebze Mamulleri; Tat Konserve, Yaş Meyve-Sebze; Akya Mantar, İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2008 yılı ihracat birincisi; Aydın Kuruyemiş.