”Teşvikler, kısa süre içinde açıklanacak”

Bakan Ekren, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alınacak konularla ilgili bilgiler verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Tarım, Sanayi ve Ticaret Stratejisinin güncelleştirilerek yeni bir teşvik sisteminin oluşturulması kapsamında, sektörel, bölgesel teşviklerin neler olabileceği, belli limitlerdeki yatırımlarda ne tür teşvikler uygulanacağı ve genel teşviklerin neler olacağının çok kısa süre içinde açıklanacağını bildirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, toplantıda ele alınacak konularla ilgili bilgiler verdi. Ekren, bugünkü toplantıda, müteahhitlik, denizcilik, demir çelik ve turizm sektörlerinin ele alınacağını ifade etti.

Toplantıda üzerinde duracakları iki önemli nokta bulunduğunu belirten Bakan Ekren, bunlardan bir tanesinin, farklılaşan iş yapma biçimlerine özel sektörün nasıl bir yaklaşım geliştirdiği, ikincisinin de yeniden şekillenmekte olan nispi dengelerde özel sektör ve kamu sektörünün Türkiye ekonomisinin performansını artırma sürecinde birlikte neler yaptığı olduğunu kaydetti. Bu sürecin doğal bir sonucu olarak politika dokümanında ifade ettikleri ve bugünlerde tamamlanmasını planladıkları bir başka konunun ise Tarım, Sanayi ve Ticaret Stratejisinin güncelleştirilerek yeni bir teşvik sisteminin oluşturulması olduğunu anlatan Bakan Ekren, bunun üzerinde ilgili bakanların son çalışmalarını tamamladıklarını bildirdi. Ekren, bu çerçevede önümüzdeki günlerde sektörel, bölgesel teşvik bağlamında neler olabileceği, proje ve belli limitlerde olan yatırımlarda ne tür teşvikler uygulanacağı ve daha sonra da standart şekilde genel teşviklerin ne olacağını da çok kısa bir süre içinde bir toplantıyla açıklayacaklarını belirtti. 

''Küresel kriz ve Türkiye'nin ulusal konjonktür ortamı, sektörel performansları önemli ölçüde etkilemeye başlamıştır'' diyen Bakan Ekren, bunun birçok göstergeden çıkarılabileceğine dikkati çekti. 3. çeyrekteki GSYH gelişmelerinin bunun bir örneği olduğunu belirten Ekren, toplantıda biraz daha hassas üzerinde duracakları bir konunun da kapasite kullanım oranları ve özellikle de sanayi üretim endeksindeki gelişmeler olduğunu kaydetti.

Herhangi bir sorunun, bütünün tamamını yansıttığını ifade eden Ekren, dolayısıyla sektörlerin kendine has sorunları kadar, Türk ekonomisinin ekonomik yapı ve ilişkiler sisteminin bütün olarak ele alınması gerektiğini dile getirdi. Bakan Ekren, daha açık ifadeyle siyasi ve makro istikrarı devam ettirerek, finansal ve mali istikrarı koruyarak sektörlerin ortaya koyacağı, gündeme getireceği, çok kısa vadeli, kısa  vadeli ve orta vadeli tedbir ve öncelikleri de birlikte değerlendirmek istediklerini anlattı.

İç pazardaki talep yetersizliği

İlk verilere bakıldığında kapasite kullanım oranlarının farklı bir nedenden dolayı farklı bir trend izleyebileceğini ancak, son verilere bakıldığında özellikle talep yetersizliğinin ön plana çıktığını söyleyebileceklerini belirten Ekren, bunlar içinde iç pazardaki talep yetersizliğinin biraz daha dominant, dış talep yetersizliğinin ise ikinci önemli faktör durumunda olduğunu kaydetti.

Atılacak adımlar birlikte şekillendirilecek

Özellikle sektörlerin sorunları ve ilişkilerini değerlendirirken üzerinde durmaları gereken hassas bir noktanın da, konjonktürel ve yapısal nedenleri çok net ayırmak olduğunu ifade eden Ekren, içinde bulundukları koşulları konjonktürel olarak değerlendirdiklerinde önerecekleri yaklaşımların elbette farklı olacağını, ama sektörlerin kendine has yapısal sorunlarını da yine sektör temsilcilerinden çok şeffaf şekilde dinlemek ve öğrenmek istediklerini söyledi. Ekren, bu sorunlara ilişkin orta vadede atılacak adımları birlikte şekillendireceklerini hatırlattı.

Döviz kurundaki gelişmelerin olumlu etkilerinden yararlanma

İçinde bulunulan konjonktürde avantajlı ve dezavantajlı olunan alanlar bulunduğunu belirten Ekren, ''Döviz kurundaki gelişmelerden, üretim ve ihracatı artırma anlamında olumlu etkilerinden de yararlanmanın gerekliliğini düşünüyoruz. Bu konuda birlikte bir düzenleme ve formülasyon üretmeyi planlıyoruz''dedi.