THY yargı kararı bekleyecek

THY 305 işçinin geri alınması konusunda yargı kararının beklenmesini öneriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, geçtiğimiz yıl işten çıkarılan 305 işçinin geri alınmasını ön koşul olarak ortaya atarak grev kararı alan Hava-İş Sendikası'na bu işçilerin geri alınması konusunda yargı kararının beklenmesini önerdiklerini söyledi.

Hava-İş'in 15 Mayıs'a kadar uzlaşma olmadığı taktirde THY'de aldığı grev kararının ön şartı olan 305 çalışanın geri alınması önemini koruyor.

NTV'nin yayınına katılan Topçu, 305 THY çalışanının kayıtsız şartsız geri alınması talebinin sendika tarafından toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ön şart olarak getirilmesinin görüşmeleri tıkadığını söyledi.

Havacılık hizmetlerine grev yasağı getirilmesini öngören kanun teklifinin Meclis'e getirilmesini protesto etmek amacıyla geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Hava İş Sendikası'nın gerçekleştirdiği iş yavaşlatma eylemi neticesinde 223 uçuş iptal edilmiş 305 THY personeli işten çıkarılmıştı.

Sendikanın bu konunun bu sözleşme ile bitirilmesi yönünde baskı yaptığını belirten Topçu, "Önümüzdeki dönemde 305 kişi ile hukuk karar verecek. Bunu da biz aklı selim olarak değerlendireceğiz. Yapmamız gereken her ne varsa biz bu adımları da ilerleyen günlerde atacağız. Sendikanın da bu konuyu bir itibar meselesi haline getirmesi doğru değil" dedi.

Konunun hukuka yansıdığını ve yargılamaların devam ettiğini belirten Topçu, "Her ne kadar Yargıtay'dan çıkan 10-15 karar olduğu söylense de bizim lehimize olan kararlar da var. Tabi bunların hepsinin çok kısa zamanda çıkacağını varsayıyoruz. Burada son söz söylenecek. Biz de hukuk içinde değerlendirmelerimizi yaparak yönetim kurulu olarak bir karar vereceğiz" dedi.

Topçu, 305 kişi ile ilgili sorunun çözüldüğü durumda toplu iş sözleşmesi ile ilgili diğer maddelerde bir tıkanıklık olduğunu düşünmediklerini söyledi.

Hava-İş Sendikası THY'de 15 Mayıs'a kadar bir uzlaşma sağlanmazsa greve gitme kararı aldığını açıklamıştı. THY yönetimi de o tarihte 305 kişinin işe geri alınması konusunda geri adım atmayarak sendikanın kararından vazgeçmesini istemişti.