THY'nin 9 aylık karı 668 milyon YTL

Şirket, net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 244 oranında artırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türk Hava Yolları'nın (THY) 9 aylık net karı 668 milyon YTL oldu.

THY'den yapılan yazılı açıklamada, 2008 yılının 9 ayına ait konsolide mali tabloların, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasına gönderildiği belirtildi.

Mali tablolara göre, THY'nin net karının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 244 artışla 668 milyon YTL olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Ortalama akaryakıt USD/ton maliyetindeki yüzde 65 artışa rağmen, faaliyet karının yüzde 18 artışla 687 milyon YTL'ye, esas faaliyet karının ise yüzde 17 artışla 489 milyon YTL'ye yükseldiği bildirildi.

Yüzde 24 artışla 4 milyar 416 milyon YTL olarak gerçekleşen satış gelirlerinin 4'te 3'ünün dış hatlardan, 4'te 1'inin ise iç hatlardan elde edildiği belirtilen açıklamada, geçen yılın aynı döneminde yüzde 27 olan akaryakıt giderlerinin faaliyet giderleri içerisindeki payının, bu dönem yüzde 36 olduğu ifade edildi. 

Açıklamada, gelirlere paralel olarak trafik sonuçlarındaki büyüme trendinin de devam ettiği vurgulanarak, şu bilgilere yer verildi:

"Bir önceki yıla göre yolcu sayısında yüzde 14, taşınan kargo-postada yüzde 11, Arzedilen Koltuk Km'de (AKK) yüzde 10, Ücretli Yolcu Km'de (ÜYK) yüzde 13 artış meydana gelmiştir. Doluluk oranı ise 1,7 puanlık artışla yüzde 74,7'ye çıkmıştır.

Akaryakıt fiyatlarında son dönemde yaşanan düşüş hava yolu sektörü açısından moral verici olsa da bu düşüşün global finansal krizin sonucu olarak meydana gelmesi beklenen bir durgunluktan kaynaklanıyor olması negatif bir unsurdur. Ortaklığımızın bu dönemde gösterdiği başarılı performans nedeni ile 2008 yılıyla ilgili beklentilerimiz de pozitiftir."