”Ticaret Kanununun krizde yürürlüğe girmesi şirketlere en önemli katkıdır”

SPK Başkanı Erol, Tasarının, yaklaşık 50 yıldır uygulanmakta olan kanunda köklü değişiklikler öngördüğünü belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, Türk Ticaret Kanunu tasarısındaki, yeniden yapılanma, birleşme, bölünme ve satın alma konusundaki maddelerin, tasarıdaki diğer maddelerden daha hızlı şekilde yürürlüğe girmesinin kriz ortamında şirketlere yapılabilecek en önemli katkı olduğunu belirtti.

SPK ile Banka ve Ticaret Hukuku Enstitüsünün düzenlediği "AB Perspektifinden Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın Sermaye Piyasasına Etkileri" konulu uluslararası konferans, Bilkent Otel'de başladı.

SPK Başkanı, konferansta yaptığı konuşmada, çok uzun bir aşamadan geçildiğini, 10 yıl süren çalışmadan sonra gelinen noktada Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlandığını söyledi.

SPK'nın 25-26 yıllık bir birikimi olduğunu belirten Erol, bu birikimin tasarıda yansımalarını görmenin kendileri açısından sevindirici olduğunu kaydetti.

Tasarı konusunda bilgi veren ve tasarının çok önemli yenilikler getirdiğini belirten Erol, tasarıda, anonim şirketler, pay sahibinin bilgi alma ve inceleme hakkının genişletilerek, modern bir yapıya kavuşturulması, yeni azınlık haklarının ihdas edilmesi gibi düzenlemeler yapıldığını anlattı.

Kayıtlı sermaye sistemi, uluslararası finansal raporlama gibi konularda da önemli değişiklikler olduğunu kaydeden Erol, bunların Türk sermaye piyasaları açısından önemli kazanımlar olduğunu ifade etti.

Tasarının, yaklaşık 50 yıldır uygulanmakta olan kanunda köklü değişiklikler öngördüğünü belirten Erol, özellikle azınlık haklarının korunması bakımından da tasarının çok önemli olduğunu kaydetti. Azınlıkların yönetimde pay sahibi olmalarının sağlanacağını, bazı sıkıntılarda dava açma ve şirketten ayrılma hakkı tanınacağını anlatan Erol, bu konuların azınlık haklarının gelişimi açısından önemini vurguladı.

"Kriz dönemlerinde bile çok önemli"

Şirketlerin yönetiminde daha etkin, daha esnek bir yapı sağlanmasının da tasarıyla öngörüldüğünü belirten Erol, "Bu düzenleme, şu an yaşadığımız kriz açısından baktığımızda, kriz dönemlerinde bile çok önemli. Kriz döneminde yardım sadece parasal yardım değil, kredi ihtiyacı kadar önemli bir başka yardım, şirketlerin hisse senetlerini satın alabilme imkanı getirilmesi. Bize gelen taleplerin başında bu var" diye konuştu.

Geri satın alma hakkının şirket yönetiminde etkinlik, esneklik sağlayacak bir düzenleme olduğunu, bazı şirketlerin imkanlarının çok daha iyi düzeyde olabildiğini, bu şirketlerin bir takım yasal operasyonlarla kendi hisse değerlerini korumak istediğini anlatan Erol, başka ülkelerde bu imkanın olduğunu, Türkiye'de olmadığını belirtti.

Şirket birleşmeleri, bölünme ve yeniden yapılanma konusunda da önemli düzenlemeler yapıldığını kaydeden Erol, "Yeniden yapılanma, birleşme, bölünme ve satın alma konusundaki maddelerin, diğer maddelerden daha hızlı şekilde yürürlüğe girmesi kriz ortamında şirketlerimize yapılabilecek en önemli katkıdır" dedi.

"SPK'nın düzenleme yetkisinin korunmasını istiyoruz"

Konuşmasında, şirket yönetimlerinin, kanunların ihtiyaca cevap verdiği ülkelere doğru kaymasının kaçınılmaz olduğunu da belirten Erol, şöyle konuştu:

"Dünyanın başka ülkelerinde böyle olmuştur. Modern finansman imkanlarını, şirket yönetimi imkanlarını hangi ülke tanırsa kaçınılmaz olarak şirketler o ülkelere gidecektir. Bu açıdan baktığımız zaman tasarının sadece yabancı sermayenin ya da yerli sermayenin bizim şirketlerimize kayması açısından değil, yabancı şirketler başta olmak üzere şirket yönetimlerinin, Türkiye başta olmak üzere İstanbul'a kayma noktasında önemli bir cazibe alanı oluşturacağını düşünüyorum.

Kanunun kısa sürede yürürlüğe girecek olduğunu düşünürsek, yerli, yabancı şirket yönetimlerinin bizim ülkemize, İstanbul başta olmak üzere kaymasını düşünmek, beklemek hiç de abartılı olmaz."

Tasarı konusundaki taleplerini de dile getiren Erol, uygulamada sorun teşkil edecek konuları bertaraf edebilmek açısından şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da ikincil düzenlemeler başta olmak üzere SPK'nın düzenleme yetkisinin korunmasını istediklerini söyledi.

Bu arada, yarın sona erecek konferansta yapılacak oturumlarda, "Türk Ticaret Kanunu Tasarısının Sermaye Piyasası Kanunu ile İlgili Hükümleri", "Türk Ticaret Kanunu Tasarısında Halka Açık Anonim Şirketler ve Kamunun Aydınlatılması", "Türk Ticaret Kanununun Türk Sermaye Piyasasının Geleceğini Şekillendirme Oynayacağı Roller", "Paysahipliği Haklarına İlişkin AB Yönergesi" gibi konuları ele alınacak.