Ticaret savaşları 'risk'i öne çıkardı

Ekonomik yavaşlama ve ticaret savaşlarının önemli bir risk unsuru haline geldiğini belirten Aon Türkiye Eş Genel Müdürü Oknas, bu nedenle Türkiye’de de risk yönetimi talebinin arttığını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serhat ALİGİL

Aon Türkiye Eş Genel Müdürü (CEO) Selda Oknas, Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Eryaman’la birlikte, Aon’un hazırladığı “Global Risk Yönetimi Anketi”nin güncel sonuçları ve Türkiye ile ilgili özel çalışmaları üzerinden açıklamalar yaptı. Sonuçlar özetle şöyle:

 -Güncel ankete göre şirketler için ilk 3 risk; “Marka imajı ve itibarın zedelenmesi”, “Ekonomik yavaşlama”, ve “Artan rekabet.” Ancak 2020 yılı için ilk üç risk şöyle değişiyor: “Ekonomik yavaşlama”, “Artan rekabet” ve “İnovasyon çalışmalarının başarıya ulaşmaması.”

 -2018 yılıyla ilgili yapılan global çalışmalar da, küresel ticaret savaşları riskinin “ekonomik yavaşlama”, “yasal düzenleme”, “(dış) politik” ve hatta “siber” riskleri tetiklediğini gösteriyor. 

 -Son dönemde, ülkelerde “lokalleşme”, şirketlerde “içe dönme” başladı. Büyük güçler lokalleşmeye ve oraları yönetmeye yöneldi. Bu ticaret savaşları olarak görülüyor. 

 -Türkiye özelinde yapılan çalışmaya göre 2018 yılıyla ilgili risklerde “ekonomik yavaşlama” ilk sırada. Türk şirketleri kur riski, faiz, nakit akışına da ayrı ayrı dikkat çekiyor. Ancak bunlar, yavaşlamanın tetiklediği riskler olarak düşünüldüğünde “artan rekabet” riski hızla üst sıralara çıkıyor.

Fırsat yakalamanın aracı

Ayrıca Oknas’a göre tahsilat riski yükseliyor. Finansman zorlaşacak, ticaret yavaşlayacak. Yurtdışı alıcılar ise iş sürekliliğini yakından takip ediyorlar. Bu nedenle, bu tür dönemlerde inovasyon ve risk yönetimi daha önemli hale geldi. Bu noktada Türkiye’deki şirketlerin güncel davranışlarıyla ilgili bilgi veren Oknas şöyle konuştu: “Şirketler sigorta almaya devam ediyor. Bu iyi bir şey. İletişimdeki artışla beraber farkındalık yükseldi. Örneğin siber risk konusunda hizmet alanlar çoğaldı. Tesis risklerine de daha fazla önem verilir oldu. ‘Gelin risklerimize bakın’ diyenler arttı. Örneğin otomotiv sektörü ‘ürün sorumluluk’, ‘geri çağırma’ gibi riskler için danışmanlık istemeye başladı. Risk yönetimi alan şirketler arttı.” Ahmet Eryaman ise şu vurguyu yaptı: “Türkiye’de genelde işler sarpa sardığında risk yönetimi ele alınıyor. Oysa bu konuda süreklilik olmalı. İçselleştirme ve sürdürülebilirlik önemli. Çünkü risk yönetimi aynı zamanda yeni fırsatları yakalamada önemli bir araçtır. Gelişmiş ülkelerdeki uygulama bu yönde.”

"Küçükleri koruyun"

Dünya ekonomisinin içinden geçtiği süreçte, büyük firmaların tedarikçilerini korumasının önemine işaret eden Selda Oknas, “Süreçlerin iyi yönetimi tüm sektörlerde öne çıkıyor. Bu nedenle biz de, büyük şirketlere hem üretim hem satışta hizmet veren küçük şirketler için sigorta programları oluşturduk. Onlara toplu satın almayla uygun şartlarda teminat sunuyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir