Ticaret sicili müdürlükleri haftasonu da çalışacak

Hayati Yazıcı, büyükşehir statüsüne sahip illerde, ticaret sicili müdürlüklerinin yıl sonuna kadar cumartesi ve pazar günleri de çalışacağını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, büyükşehir statüsüne sahip illerde, ticaret sicili müdürlüklerinin münhasıran ticaret sicili tasdiknamesi düzenlemek üzere yıl sonuna kadar cumartesi ve pazar günleri de çalışacağını bildirdi.

Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddesinde, ticari defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onaylarının, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar notere yaptırılmasının hüküm altına alındığını belirtti. 

Tacirlerin konuya ilişkin sorun yaşamamaları için, aralık ayının son gününü beklemeden onay işlemlerini gerçekleştirmeleri gerektiğini ifade eden Yazıcı, açılış onayının noter tarafından yapıldığı hallerde noterlerin kanun uyarınca ticaret ya da ticaret ve sanayi odaları bünyesinde bulunan ticaret sicili müdürlüklerince düzenlenen ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorunda olduğunu kaydetti. 

Ticaret sicili tasdiknamelerinin, işletmelere ilişkin bilgileri içerdiğini hatırlatan Yazıcı, önceki uygulamalardan farklı olarak artık söz konusu bilgilerde değişiklik olmadığı takdirde ticaret sicili tasdiknamelerinin geçerliliğini koruduğunu belirtti. Yazıcı, "Ticaret sicili tasdiknamelerinin önceden sadece 1 yıl için geçerli olması, tacirlerimizin her yıl ticaret sicili müdürlüklerine giderek bunları yenilemek zorunda kalmalarına neden oluyordu. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte ticaret sicili tasdiknameleri, ticari işletmeye ilişkin bazı bilgilerde değişiklik olana dek kullanılabilmekte. Bu düzenlemeyle tacirlerimizi önemli bir külfetten kurtarmış olduk" değerlendirmesinde bulundu.   

Hafta sonu da çalışacaklar 

Tasdikname verilmesi hususunda ticaret sicili müdürlüklerinde yaşanabilecek yoğunlukları önlemek için tedbir aldıklarını ifade eden Yazıcı, bu kapsamda büyükşehir statüsüne sahip illerde, ticaret sicili müdürlüklerinin münhasıran ticaret sicili tasdiknamesi düzenlemek üzere yıl sonuna kadar cumartesi ve pazar günleri de çalışacağını bildirdi. 

Yazıcı, söz konusu başvuruların gerek tacirler gerekse de bu kişilerin imzalı dilekçeleri eklenmek suretiyle serbest muhasebeci mali müşavirler tarafından da topluca yapılabileceğini belirterek, ticaret sicili tasdiknamelerinin harca tabi bir belge olması nedeniyle, bu belgenin hafta sonları da temin edilebilmesi için ticaret sicili harçlarının hafta içinde ilgili yerlere yatırılması gerektiğini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir