TİM: 1,5 dolarla 500 milyar dolara ulaşamayız
TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye’nin ihracat kilogram fiyatıyla 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşamayacağını söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin ihracat kilogram fiyatının ortalama 1,5 dolar olduğunu belirterek, "Bu 1,5 dolarla biz 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabileceğini kesinlikle düşünmüyoruz." dedi.
TİM, ihracatçı firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları için başlattığı ‘TİMAKADEMİ2023’ çalışmalarına Bursa ile devam etti. Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen seminere, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, VODAFONE Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, HSBC Türkiye Kurumsal Bankacılık Bölge Yönetimi Grup Başkanı Hülya Kalkavan, Güler Dinamik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ercan Güler, UPS Türkiye Satış ve İş Geliştirme Direktörü Serhat Gostolüpçe katıldı.
Büyükekşi: İhracatımızı yıllık yüzde 11 artırmamız gerekiyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin ihracatının 36 milyar dolardan 158 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı. 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefine işaret eden Büyükekşi, şöyle konuştu: "Şu andaki ihracat hedefine ulaşabilmek için de bizim ortalama yüzde 11 ihracatımızı artırabilirsek bu hedefimize ulaşabiliyoruz. Yani firmalarımıza bir vizyon vermek istiyoruz. Bu hedefe ulaşmak için her firma ne yapması lazımsa, dışarıdan destek olması gerekiyorsa, destek vermeye hazırız."
'1,5 dolarla 500 milyar dolara ulaşamayız'
Bursa’nın potansiyeline dikkat çeken Büyükekşi, Bursa’da üretilen ilk yerli tramvay İpekböceği ile gurur duyduklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Bunun gerisi inşallah yerli otomobilde Bursalı firma tarafından üretilir. Bunu da dört gözle bekliyoruz. Türkiye’nin kilogram ihracat fiyatı ortalama 1,5 dolar. Bu 1,5 dolarla biz 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabileceğini kesinlikle düşünmüyoruz. Bursa’nın kilogram başı ihracat fiyatı ise 4 dolar dendi. Biz bunu daha fazla yukarı çıkarabilmek için katma değerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve marka ile ilgili ihracatçı birliklerimizle birlikte önemli çalışmalar yapıyoruz."
2003 hedefi doğrultusunda Türkiye Ulusal İnovasyon Stratejisi çalışmasını bitirmek üzere olduklarını ifade eden Büyükekşi, 40’dan fazla sektörel temsilci ile 26 sektörün tek tek trend analizlerini ve oyunun kurallarını değiştirecek teknolojileri belirlediklerini kaydetti. Büyükekşi, bunu da yakın zamanda paylaşacaklarını sözlerine ekledi.
Sabuncu: Kilogram başı ürün ihracatını en azından 3 dolara çıkarmalıyız
Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu ise Türkiye’nin 2023 hedefi için yapması gerekenlere dikkat çekti.
Sabuncu, şunları dile getirdi: "Ülkemizin kilogram başına ürün ihracatı 1,5 dolar civarındadır. Bunu en azından 3 dolara çıkarmalıyız. Ar-Ge harcamalarının da bugün ki bin de 95 olan seviyesini en az yüzde 3’e çıkartma mecburiyetimiz var. Bunun için katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünlere yönelmeli, Ar-Ge harcamalarımızı artırmalı, inovasyona ağırlık vermeli, markalaşma ve tasarıma odaklanmalıyız. Eğitim sisteminin de bunlara imkan sunacak şekilde düzenlenmesinde fayda görüyoruz."
Toplantı, '2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefinde bursa değerlendirmesi, hedef pazarlar değişen tebliğlerle devlet destekleri, ihracatı destekleyen alt sektörlerin önemi' konulu panelle devam etti.