TİM Dış Ticaret Danışmanlık Merkezi kurdu

Dış Ticaret Danışmanlık Merkezi TİM üyelerine danışmanlık hizmeti sunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde, üyelere danışmanlık hizmeti vermek amacıyla "Dış Ticaret Danışmanlık Merkezi" kuruldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, düzenlenen basın toplantısında, dünyayı sarsan mali ve finansal krizin olumsuz etkilerini aşmak ve mali krizden ülke olarak daha da güçlenerek çıkmak üzere seferber oldukları bu günlerde, ihracatçıların ticari faaliyetlerine destek olmak amacıyla TİM bünyesinde "TİM Dış Ticaret Danışmanlık Merkezi" oluşturulduğunu bildirdi.

TİM Dış Ticaret Merkezi'nin, firmaların ticari faaliyetlerinde karşılaştıkları sorunların çözüm ortağı olacağını belirten Büyükekşi, firmaların dış ticaretlerinin sağlıklı ve uzun süreli olarak gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duydukları danışmanlık hizmetlerinin verileceğini, bunun yanı sıra ticari faaliyetleri sonucu ortaya çıkan sorunların çözümünde firmaları yalnız bırakmayacaklarını kaydetti.

Mali kriz ve uluslararası rekabet koşullarının olumsuz etkilerinin Türkiye ihracatını ve firmaları olumsuz etkilediğini hatırlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Ülkemizin ve firmalarımızın karşı karşıya bulunduğu bu durumdan güçlü bir şekilde çıkmak için meclisimize ve birey olarak hepimize önemli görevler düşüyor. Dış Ticaret Danışmanlık Merkezi, üzerimize düşen önemli görevlerin henüz çok küçük bir parçasını yerine getirmek üzere atılmış bir adımdır. TİM olarak hedeflerimize ulaşmaya kararlıyız. Firmalarımızın gerçekleştirdikleri ihracat sonucu yurt dışında kalan alacaklarının tahsili konusu, önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor. Yapılan ihracatlar sonucu, firmalarımızın yurt dışındaki müşterilerinden olan ihracat alacaklarını tahsil etmekte güçlük çektiklerini veya hiç alamadıklarını biliyoruz. Özellikle son günlerde bu olumsuz durumun oldukça yoğun yaşandığı da bir gerçektir."

Firmaların, böyle bir durum ile karşılaştıklarında uluslararası hukuk gereği, alacaklarının bulunduğu ilgili ülkede hukuk savaşı vermek zorunda kaldıklarını belirten Büyükekşi, böyle bir süreçte firmaların herhangi bir destekten yoksun olarak el yordamı ile kendi sorunlarına çözüm aramak zorunda kaldıklarını anlattı.

Uygun maliyetlerle en hızlı çözüm

Yurt dışında, farklı bir hukuk sistemiyle ve oldukça yüksek danışmanlık maliyetlerinin varlığı karşısında, ihracatçıların bazen de zorunlu olarak alacaklarından vazgeçmek zorunda kaldıklarını ifade eden Büyükekşi, "Bu gerçekten hareketle TİM, Danışmanlık Merkezi aracılığı ile firmalarımıza, ihracat bedellerinin tahsili ve hukuki uyuşmazlıkların giderilmesi konusunda uygun maliyetlerle, en hızlı çözümü sunmayı amaçlamıştır" dedi.

İhracat Sigortası ve banka güvenceli olarak ihracat gerçekleştirme konusunda firmaların karşılaştıkları güçlükler ve maliyet faktörünün olumsuz etkilerinin bilindiğini belirten Büyükekşi, bunların yanı sıra uluslararası rekabet koşullarının firmaları herhangi bir yazılı sözleşme olmadan ihracat yapmaya zorladığını, bu durumun doğal sonucunun ise ihracatçıların, alacaklarının tahsilinde önemli ölçüde risk üstlenmeleri olduğunu anlattı.

Büyükekşi, TİM Dış Ticaret Danışmanlık Merkezi'nin kurulma fikrinin, firmaların bu konuda yalnız bırakılmaması zorunluluğundan doğduğunu, merkezin dış ticaret faaliyetinde bulunan tüm firmaların uluslararası ticaretlerinde ve yatırımlarında karşılaştıkları hukuki, idari ve mali sorunlarının çözümlerinde başvuracakları bir merkez olacağını, merkezin aynı zamanda dış ticarette yeni ve inovatif yaklaşımların, bilginin paylaşıldığı bir merkez, firmalar ile meclis arasında dayanışmanın sağlandığı bir köprü olacağının da altını çizdi.

Merkezin çalışma esasları

Mehmet Büyükekşi, danışmanlık merkezinin kuruluşu ve çalışma esasları hakkında da bilgi verdi.

Danışmanlık merkezinin dış ticaret ile uğraşan tüm firmaların başvurusuna açık olduğunu anlatan Büyükekşi, firmaların dış ticaret faaliyetleri sırasında ve sonrasında ihtiyaç duydukları mali, finansal ve uluslararası hukuk danışmanlığı hizmetinin TİM koordinasyonunda sağlanacağını söyledi.

TİM Dış Ticaret Danışmanlık Merkezinin belirtilen hizmetlerini, Dış Ticaret Kompleksi içindeki büro aracılığıyla gerçekleştireceğini belirten Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Dış ticaret danışmanlık hizmetini gerçekleştirmek üzere; uluslararası ticaret hukuku konusunda Turquality akreditasyonuna sahip, dış ticaret konusunda uzman kuruluşlar olan Aral ve Aksan Hukuk Büroları ortaklığı ile sözleşme yapılmış ve destekleri sağlanmıştır. TİM ve danışman kuruluşlarımızın dünyanın birçok ülkesinde çalıştığı hukuk büroları ve danışmanlık şirketlerinden oluşan organizasyonun varlığı, yüksek standartlarda ve düşük maliyetli olarak uluslararası danışmanlık hizmet sunulmasında çok önemli bir avantaj sağlamaktadır. TİM Dış Ticaret Danışmanlık Merkezinde; uzman hukukçu ve akademisyenler ile yeterli sayıda dış ticaret uzmanı tarafından sunulacak danışmanlık hizmeti, aynı zamanda yurt dışında bulunan ve danışmanlık merkezi ile çözüm ortağı olarak çalışan onlarca hukuk bürosunun aktif katılımı ve desteği ile sağlanacaktır."

Büyükekşi, TİM Dış Ticaret Danışmanlık Merkezinde, dış ticaret mevzuatı, dünya ticaret örgütü ve Avrupa Birliği mevzuatı, uluslararası ticaret ve yatırımlardan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü, yurt dışı ihracat bedellerinin tahsili, lojistik ve taşıma hukuku, sigorta mevzuatı, bankalar mevzuatı, hukuki, idari, mali ve finansal açıdan şirketlerin yeniden yapılandırılması, dış ticaret mevzuatı, uluslararası finansman sağlama teknikleri, sosyal güvenlik mevzuatı ve firmaların dış ticaretlerinde ihtiyaç duydukları satış ve temsilcilik sözleşmeleri hazırlanması ve benzeri konularda danışmanlık hizmeti sunulacağını bildirdi.