TİM, KGF'de pozitif ayrımcılık isitiyor

TİM Başkanı Büyükekşi, fonun en az yüzde 40'ının ihracatçı firmalara, yüzde 20'sinin yurt dışı müteahhitlik sektörüne ayrılmasını önerdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ilgili uygulamada taleplerinin, ihracatçılara pozitif ayrımcılık yapılarak, fonun en az yüzde 40'ının ihracatçı firmalara ayrılması doğrultusunda olduğunu bildirdi.

Büyükekşi, uygulamaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, TİM olarak global krizin yaşanmaya başladığı süreçten itibaren ihracatçıların krizden olabildiğince az etkilenmesi için çaba sarf ettiklerini, ihracatçıların krizle birlikte karşılaşacakları en büyük problemlerin finansman noktasında yaşanacağını öngörerek, firmaların kredi kanallarının açık kalabilmesi gerektiğini vurguladıklarını belirtti.

Bu amaçla hükümet nezdinde yaptıkları girişimler ve dile getirdikleri talepler sonucunda Eximbank'ın sermayesinin 1 milyar liradan 2 milyar liraya çıkarıldığını, Merkez Bankasının ihracatçılara kullandırdığı reeskont kredilerinin limitlerinin 2 milyar dolara yükseltildiğini anımsatan Büyükekşi, ancak firmaların yeterli teminat bulamadıkları için bu kaynaklardan yeterince faydalanamadıklarını ifade etti.

Mehmet Büyükekşi, bu nedenle Hazine'nin KGF'ye 1 milyar dolar kaynak aktarmasını talep ettiklerini, kredi kanallarının önündeki en büyük engelin teminat olduğunu, bankalarda kaynak bulunduğu halde ihracatçıların teminat yetersizliğinden bu kredileri kullanamadıklarını kaydetti.

"İhracatçı kredileri garanti kapsamına alınmalı"

Konunun "ısrarla" takipçisi olduklarını dile getiren Büyükekşi, Hazine tarafından KGF'ye 1 milyar lira aktarıldığını, ayrıca fonun yapısının değiştiğini belirterek şöyle devam etti:

"Türk bankacılık sisteminin yüzde 95'ine sahip 20 banka da fona ortak oldu. Yeni kurulan yapının, 20 bin KOBİ firmasına yaklaşık 12 milyar lira kredi hacmi yaratmasını bekliyoruz. Yeni düzenlemeye göre, 30 Haziran 2008'den önceki 2 yıl içinde takibe düşmüş ve vadesi geçmiş borcu olmayan KOBİ'lerin KGF'den yararlanmasının yolu açıldı. Bu uygulama borç sorunu olmayan, yeni kredi arayışındaki KOBİ'lere imkan sağlayacak.

Uygulamada bizim temel talebimiz, ihracatçılara pozitif ayrımcılık yapılarak, KGF'nin en az yüzde 40'ının ihracatçı firmalara ayrılması doğrultusundadır. İhracatımızda yüzde 30'lara varan düşüşlerin kaydedildiği bir ortamda bu desteğin çok önemli ve kritik olduğunu düşünüyoruz."

Birçok ülkede, sadece ihracat finansmanına kefalet veren ihtisaslaşmış kurumlar oluşturulduğuna dikkati çeken Büyükekşi, satıcı finansmanından alıcı finansmanına geçilmesi gereken bir dönemde, ihracata yönelik kredilerin garanti kapsamına alınacağı bir yapının da tasarlanması ve hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

"Fonun yüzde 20'si yurtdışı müteahhitliğe ayrılsın" 

TİM Başkanı Büyükekşi, yurt dışı müteahhitlik sektörünün teminat mektubu sorunu için önerilerinin, KGF'nin yüzde 20'sinin yurt dışı müteahhitlik sektörüne ayrılması yönünde olduğunu belirterek, "Müteahhitlik sektörüne ayrılacak 200 milyon dolarlık kaynakla, toplamda yaklaşık 5 milyar dolarlık teminat mektubu kredi hacmi oluşturulabilir. Böylece, müteahhitlerimiz yurt dışında yaptıkları işin yüzde 20'sine teminat mektubu verirlerse 25 milyar dolarlık iş almalarının önü açılmış olur" dedi.

Mehmet Büyükekşi, bunun yanı sıra, nakit kredide üst sınırın, yurt dışı müteahhitlik teminat mektubu için yükseltilerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini, müteahhitlerin sorunu çözülürken Türkiye'de üretilen inşaat malzemelerinin kullanılmasının ve bu malzemelerin ihracatının da önünün açılacağını kaydetti.