TİM'den Ar-Ge Reform Paketi'ne destek

TİM Başkanı Büyükekşi, Ar-Ge Reform Paketi'nin 2016 yılının bir dönüşüm ve atılım yılı olmasını sağlayacağını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2016 yılının bir dönüşüm ve atılım yılı olmasını sağlayacak Ar-Ge Reform Paketi ile tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi, Ar-Ge yatırımlarının özendirilmesi, nitelikli üretim yapısına geçilmesi, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlayacak" açıklamasını yaptı.

Büyükekşi, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Mart'ta yürürlüğe girecek olan Ar-Ge Reform Paketi'nin, yüksek katma değer yaratarak 2023 hedeflerine ulaşmada önemli olacağını belirtti.

Ar-Ge harcamalarının 2014'te yıllık bazda yüzde 18,8 arttığını hatırlatan Büyükekşi, bu dönemde Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payının da yüzde 0,95'den yüzde 1'in üzerine çıktığını dile getirdi.

Büyükekşi, söz konusu oranın 2003 yılında yüzde 0,48 düzeyinde bulunduğuna dikkati çekerek, "2023 hedeflerimizde, Ar-Ge harcamalarının milli gelirden aldığı payın yüzde 3'e ulaşmasını hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

Ar-Ge Reform Paket'yle 2016 yılı atılım yılı olacak

TİM olarak her platformda Ar-Ge hedeflerinin Türkiye için hayati önemde olduğunu vurguladıklarını aktaran Büyükekşi, şunları kaydetti:

"14 Ocak'ta Başbakanımız tarafından açıklanan, geçtiğimiz günlerde de Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) geçerek 1 Mart'ta yürürlüğe girecek Ar-Ge Reform Paketini büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. 2016 yılının bir dönüşüm ve atılım yılı olmasını sağlayacak Ar-Ge Reform Paketi ile tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi, Ar-Ge yatırımlarının özendirilmesi, nitelikli üretim yapısına geçilmesi, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlayacak. Reform paketiyle ayrıca Ar-Ge personelinin niteliğinin ve istihdamının artırılması, Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileştirilmesi, teknoloji şirketlerinin ortaya çıkarılması ve desteklenmesi, üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi, Ar-Ge ve yenilik desteklerinin etkin koordinasyonunu amaçlanıyor. Özellikle, tasarım merkezlerinin kurulacak olması ve Ar-Ge merkezlerinin kurulmasına yönelik kolaylıkların sağlanması, ülkemizin, Ar-Ge ve tasarım üssü olmasına büyük katkılar sunacak."

Hükümet, Üretim Reform Paketi olarak ikinci bir paket üzerinde çalışıyor

Büyükekşi, birim kilogram değerini artıracak ihracatın, 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerleyeceğini dile getirdi.
Hükümetin, Üretim Reform Paketi olarak ikinci bir paket üzerinde çalıştığına işaret eden Büyükekşi, bu sayede Türkiye'de niteliksel sıçramanın ikinci önemli ayağının da gelecek günlerde oluşturulacağını kaydetti.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ar-Ge reform paketinin oluşturulmasında katkılarından ötürü hükümete, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a da teşekkürlerini iletti.

Bu konularda ilginizi çekebilir