TİM'in 'Gıda Ar-Ge'si global boyut kazanıyor

'Ar-Ge Gıda Projesi'nde 116 proje ile gıda ihracatına katkı yapmayı hedefleyen TİM, Avrupa'da güçlü iki üniversiteye 'Gıda Ar-Ge Proje Pazarı' için ortaklık teklifi götürerek projeyi uluslararası boyuta taşıdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 



Sedat ALP

İZMİR - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Gıda Ar-Ge Proje Pazarı kapsamında 116 projeyi girişimcilerle buluştururken, Avrupa'da iki üniversiteye Gıda Ar-Ge çalışmaları için ortaklık teklifi götürdü. TİM Gıda Ar-Ge Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal proje kapsamında Avrupa'da bir gıda üniversitesini stratejik olarak ortak alacaklarını, bu konuda biri Fransa'da, diğeri Hollanda'da iki üniversiteye teklifte bulunduklarını açıkladı. Kabul eden üniversitede ile proje 2013'te uluslararası boyuta taşınacak.
Öte yandan gıda ürünlerine yönelik 116 Ar-Ge projesi her bölgeden 27 üniversitede yürütülüyor. Bu üniversitelerde üzerinde çalışılan çok sayıda proje var. Türkiye üniversitelerinde biyoteknoloji alanında da önemli Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor. Çankırı Karatekin Üniversitesi, şeker pancarı, şeker kamışı ve ya glikoz içeren çeşitli sektörel atıklar gibi hammaddelerden gıda sektöründe E621 kodu ile kullanılan katkı maddesi MSG üretecek. Türkiye, 2011'de E621 ithalatına 41.5 milyon TL ödedi. 

Üniversite ile stratejik ortaklık
Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda gıda sektörünün ihracatının 55 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini kaydeden TİM Gıda Ar-Ge Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinin bu hedefe önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı. Alharal, Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonundabu yıl 6-8 Aralık'ta Ulusal İnovasyon Kongresi'nin düzenleneceğini, bu kongrede TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'ndaki 25-30 projenin sergileneceğini kaydetti. Proje Pazarı'nı 2013'de uluslararası boyuta taşıyacaklarını açıklayan Alharal, "Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nın ilkinde stratejik ortağımız Ege Üniversitesi'ydi. Biz bu yıl Ege Üniversitesi'nin yanına Avrupa'dan bu konuda hakim çalışmaları olan bir gıda üniversitesini stratejik olarak ortak alıyoruz. Bu konuda biri Fransa'da, diğeri Hollanda'da iki üniversiteye teklif götürdük. Bunlardan birisini de çalışmalarımıza katarak önümüzdeki yıl yine İzmir'de proje pazarını uluslararası düzeyde gerçekleştireceğiz. Takvimi bu üniversitenin kesinleşmesi ile Aralık ayında belirleyeceğiz" diye konuştu.  

Proje sayısı 1000'e çıkacak
Alharal, Ege İhracatçı Birlikleri sekreteryasında çalışmaları yürütülen TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda sistemin oturmaya başladığını belirterek, şunları söyledi: "Bu sistem oturuyor. İşin amacı projesi olanlarla projeye ihtiyaç duyan ya da duyabilecek sanayicileri bir araya getirmek. İhracatçı birliklerine başvurular yapılıyor, bir araya getirdiklerimiz oldu. Bu işi sadece 116 projenin sergilenmesi ile harekete geçirmek yeterli değil. Bu ilerleyen yıllarda proje sayısı 500-1000'e çıkacak. Uluslararası düzeye de çıktığında bu sayıya çok kolay ulaşılacak.Yurtdışındaki sanayicilere de hizmet verebilir."

Kültür safranı ve Geven'den kapsül

İstanbul Üniversitesi, (İÜ) dünyanın en pahalı baharatları arasında yer alan safranı, anavatanı olan Anadolu'da üretimini yaygınlaştırmak için ürünün bileşenlerini doku kültürü ile yetiştirmeye yönelik proje üzerinde çalışıyor. Proje tamamlandığında safran bitkilerinden elde edilen renk, tat ve aroma oluşumundan sorumlu bileşenler içeriği arttırılmış şekilde satışa sunulacak.

Üzüme aromatik katkı

[PAGE]

Üzüme aromatik katkı
Celal Bayar Üniversitesi, Türk kuru üzümünün uluslararası pazarda rekabet gücünü arttırmak için kuru üzüm renk kalitesinin yükseltilmesi amacıyla üzümün bandırılmasında potasyum karbonat kullanımına alternatif olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanılacağı çözüm getiriyor.  Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde de, romatizmadan akciğer hastalığına kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen yabani hindiba bitkisinin daha hızlı yetişeceği bir yöntem üzerinde çalışılıyor.
Yine İstanbul Üniversitesi, dünya literatürüne kanser koruyucu ve bağışıklık sistemi güçlendirici etkisi ile girmiş olan Türkiye'ye özgü Türk geveninden kapsül halinde tıbbi ürün geliştiriyor.

'Nisin' de üretilecek
Dünya Gıda Örgütü tarafından insan ve hayvan tüketiminde güvenilir ajan olarak tanımlanmış ve yasal kullanımına izin verilmiş tek gıda koruyucu olan bakteriyosin olduğu belirtilen nisin Türkiye'de üretilmiyor. Nisin'i  Türkiye'de üretecek bir proje üzerinde İ.Ü'de çalışıyor.