TİSK: Doğalgaz zammı geri alınmalı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu doğalgazın fiyatının yılbaşından bu yana ortalama yüzde 75 oranında arttığına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), doğalgaz zammının geri alınmasını ve kamuda tasarrufa gidilmesini istedi.

TİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, sanayide kullanılan doğalgazın fiyatının yılbaşından bu yana ortalama yüzde 75 oranında arttığı ifade edilerek, "Küresel krizin ülkemize çok ciddi tehditlerle yöneldiği şartlarda, işletmelerin iç ve dış piyasalardaki satış şansını artıracak tedbirler beklenirken ekonominin böyle büyük bir maliyet artışı ile yüz yüze bırakılması, yangına körükle gitmektir" denildi.

Açıklamada, istihdamın korunması, ekonominin sarsılmaması ve kamu gelirlerinin azalmamasının işletmelerin rekabet gücüne bağlı olduğu belirtildi.

Küresel kriz karşısında tüm ülkelerin üretimin olumsuz etkilenmesini engellemek için maliyet azaltıcı tedbirler uyguladığı anlatılan açıklamada, "Son doğalgaz zammı geri alınmalı, kamu kesimi, merkezi yönetimi ve yerel yönetimleriyle tasarrufa yönelmelidir. Yükler üretimin ve toplumun omuzlarına bırakılmamalıdır" görüşüne yer verildi.

Açıklamada, BOTAŞ'ın gelir-gider dengesini bozan faktörler içinde petrol fiyatlarındaki değişimden ziyade, yerel yönetimlerin borçlarının ağırlıklı olduğu savunuldu ve geri alınacak zammın kaynağının yerel yönetimlerde uygulanacak tasarruf planı olması gerektiği ifade edildi.