TİSK: İşsizliğin yükselmemesi için yurtiçi üretime geçilmeli

TİSK'in aylık ekonomi bülteninde, Türkiye'de işsizliğin yüzde 20 patikasına yükselmemesi için önerilerde bulunuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) aylık ekonomi bültenine göre, Türkiye'de işsizliğin yüzde 20 patikasına yükselmemesi için yurtiçi üretim ve istihdam dostu bir büyüme politikasına geçilmesi gerektiği belirtildi.

TİSK'in aylık ekonomi bülteni- Temmuz 2009 yayımlandı.

"Türkiye ekonomisi en fazla küçülen 3. ülke"

Bültende, 2009 yılının ilk çeyreğinde GSYH'nın sabit fiyatlarla yüzde 13,8 azaldığı hatırlatılarak, bu Türkiye'nin 1930'lu yıllardan sonra yaşadığı en yüksek oranlı küçülme olduğu belirtildi.

Türkiye'deki küçülmenin sadece küresel krizden kaynaklanmadığı, 2001 krizi sonrasında var olan yapısal sorunlar göz ardı edildiği için Türkiye aynı zamanda kendi krizini de yaşadığı ifade edilen bültende, Türkiye'nin yüzde 13,8'lik GSYH azalışı ile ilk çeyrekte ekonomisi en fazla küçülen 3. ülke olduğu kaydedildi.

Türk ekonomisine ilişkin son verilerin değerlendirildiği bültene göre, krizde yurt içi talepteki daralmanın yanı sıra, yurt dışı talep de daraldığı için eskiden olduğu gibi kurları aşağıya çekerek, yurt dışı talebi canlandırma olanağı kalmadı.

"İstihdam edilenlerin sayısı, 530 bin kişi azaldı"

Bültene göre, ekonomideki daralmanın etkisiyle bu yılın Nisan döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 530 bin kişi azalarak, 20 milyon 698 bin kişiye geriledi.

Klasik tanıma göre işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 285 bin kişi artarak 3 milyon 618 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 5 puan yükselerek yüzde 14,9 düzeyine çıktı.

The Economist'in verilerine göre de, Türkiye Nisan 2009'da yüzde 14,9'luk işsizlik oranıyla küresel piyasalarda adı geçen 39 ülke içinde Güney Afrika, İspanya ve Letonya'dan sonra en yüksek işsizlik oranına sahip 4. ülke oldu.

OECD, Haziran 2009 tarihli Ekonomik Görünüm yayınında, Türkiye'nin işsizlik oranının 2009'da ortalama yüzde 15,2 olacağını, bu oranın 2010 yılında daha da yükselerek yüzde 16,4'e varacağı yönündeki tahminlerine yer verdi.

OECD verilerine göre, Türkiye'de ekonomik büyüme hızı 2010'da, OECD ve AB geneline kıyasla daha fazla olacak, ancak işsizlik artmaya devam edecek. 2010'da Türkiye, OECD ülkeleri içinde işsizlik oranının yüksekliği açısından İspanya'dan sonra 2. sırada gelecek.

OECD'nin Türkiye'nin 2009'da yüzde 5,9 küçülme, 2010'da yüzde 2,6 büyüme olarak tahmin ettiği dikkate alındığında, 2010'da pozitif büyümeye rağmen işsizlik oranında artış öngörülmesi dikkati çekiyor.

Türkiye ekonomisinin durgunluk içine girdiğinin artık kesinleşti

Bültenin sonuçları değerlendirme bölümünde, yılın ilk 6 aylık döneminin tamamlandığı ve Türkiye ekonomisinin durgunluk içine girdiğinin artık kesinleştiği ifade edildi.

Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı sonrası dönemin en önemli krizini yaşadığı belirtilen bültende, Türkiye ekonomisinde daha önceki krizlerden farklı olarak GSYH'deki küçülmenin yanında fiyatların da düştüğüne dikkati çekildi.

Bu durumun önümüzdeki yıl ekonominin tekrar canlanmasını zorlaştıracak temel olgu olduğuna işaret edilen bültende, şunlar kaydedildi:

"Öte yandan, OECD Türkiye'deki işsizlik oranının, pozitif büyümeye geçilmesi beklenen gelecek yıl da yükselişini sürdürerek yüzde 16,4'e varacağını öngörmektedir. Kaldı ki, 2002-2007 döneminde yıllık ortalama yüzde 7 gibi yüksek bir büyüme hızıyla bile işsizliğin yüzde 10'un altına indirilemediği bilinmektedir.

Dolayısıyla, işsizliğin yüzde 20 patikasına yükselmemesi için yurtiçi üretim ve istihdam dostu bir büyüme politikasına geçilmesi gerekmektedir. Sosyal politikada ise uygulanacak reformla çalışma mevzuatının işçi çalıştırmayı özendirecek şekilde yeniden yapılandırılması, aynı derecede önem taşımaktadır."