TKB karını yüzde 84 artırdı

Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdür Vekili Pehlivan: "2013 yılı ve sonrasında, Türkiye'nin kalkınma bankacılığı açısından kaynakların ve cazip finansman seçeneklerinin çoğaldığı uygun bir ortam sunacağını öngörüyoruz"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Kalkınma Bankası AŞ Genel Müdür Vekili Metin Pehlivan, bankanın 2012 yılında karını yüzde 84 oranında artırdığını bildirdi.
Türkiye Kalkınma Bankası AŞ 2012 yılı faaliyet sonuçlarını açıkladı.
Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdür Vekili Metin Pehlivan'ın konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Bankanın net karının bir önceki yıla göre yüzde 84 oranında artarak 43,6 milyon lira düzeyinde gerçekleştiğini ve bu artış oranının Bankanın geçmiş performansının üzerinde olduğunu kaydetti.
Pehlivan, Türkiye Kalkınma Bankası'nın 2012 yılı faaliyetleri kapsamında krediler, menkul kıymetler ve karşılıklardan kaynaklanan 201,3 milyon lira faaliyet geliri ve buna bağlı olarak 139 milyon lira net faaliyet geliri elde ettiğini, vergi öncesi karının yüzde 71 artışla 55 milyon liraya yükseldiğini bildirdi.
Bankanın geçen yıl öz kaynaklarını da geliştirmeye devam ettiğini belirten Pehlivan, Bankanın özkaynakları 576,9 milyon lira olurken, sermaye yeterlilik oranının da yüzde 25,15 seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti.
Türkiye Kalkınma Bankası'nın toplam aktiflerinin geçen yıl 2,8 milyar liraya ulaştığını kaydeden Pehlivan, 2008-2012 yılları arasında sağladığı yıllık ortalama yüzde 45'lik büyüme ile Türkiye Kalkınma Bankası faaliyet hacmini önemli seviyede artırdığını vurguladı.
Pehlivan, kredi hacminin ise 2012 yılında 2011'e göre yüzde 21,2 artışla 2,3 milyar olarak gerçekleştiğini ve yıl içerisinde müşterilere 649 milyon lira yeni kredi ödemesi yapıldığını belirtti.
 
Enerji yatırımlarına destek
 
Pehlivan, Bankanın 2012 faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Uluslararası finans kuruluşlarından uzun vadeli dış kaynakları temin ederek özel sektör yatırımlarının finansmanına aktarmada kamu kalkınma bankası rolünü geliştirerek devam ettiren Türkiye Kalkınma Bankası 37'nci faaliyet dönemini önemli sonuçlara imza atarak tamamlamıştır. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerinin finansmanında 94 projeye kredi tahsis ederek pazarda bu alanda etkinlik sağladık. Türkiye Kalkınma Bankası, 2005 yılından bu yana hemen hemen tüm yenilenebilir enerji alanlarına ve demir-çelik, çimento, madencilik, kojenerasyon ve turizm gibi farklı sektörlerdeki enerji verimliliği yatırımlarına finansman sağlamıştır.
Enerji ve enerji verimliliği yatırımları kapsamında 2012 yılsonu itibariyle toplam 140 projeyi değerlendirmiş bulunuyoruz. Bu kapsamda 94 projeye yapılan kredi tahsisleri sonucunda sözleşme imzalananlara 1,3 milyar lira kredi kullandırılmıştır. Türkiye Kalkınma Bankası'nın finanse ettiği enerji projelerinin ortak özelliği, Türkiye'nin mevcut ithal fosil yakıt ağırlıklı enerji üretiminden yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş sürecine hizmet etmeleridir."
 
2013 hedefleri
 
Açıklamasında, bu yılın hedefleri hakkında da bilgi veren Metin Pehlivan, "2013 yılı ve sonrasında, Türkiye'nin kalkınma bankacılığı açısından kaynakların ve cazip finansman seçeneklerinin çoğaldığı uygun bir ortam sunacağını ve isabetli yatırım projeleri yönünden iş yapma imkanlarının artacağını öngörüyoruz" dedi.
Pehlivan, bu kapsamda 2013 ve sonrasında, sanayi ve hizmet sektörlerinde üretimi ve istihdamı desteklemeye, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği sektörlerine kaynak aktarmaya, toptan bankacılık alanında yeni dış kaynaklar temin ederek, daha fazla fon ve daha çok aracı finansman kuruluşu ile KOBİ'lere destek vermeye, TL kredi portföyünün büyütülmesi amacıyla TL borçlanma araçlarının geliştirilmesine, sektörel, bölgesel girişim sermayesi fonlarını desteklemeye devam edileceğini kaydetti.
Metin Pehlivan, Bankanın 2013 yılı hedefinin, 1 milyar liralık yeni plasman hacmi gerçekleştirerek aktif büyüklüğün 3,5 milyar liranın üzerine çıkarmak olduğunu bildirdi.