TMSF'den kriz itirafı: Zorlanıyoruz

Ertürk: İlk kez Türkiye yaratmadığı bir krizle uğraşma becerisi göstermek zorunda kaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, ilk defa Türkiye'nin yaratmadığı bir krizle uğraşma becerisi göstermek zorunda kaldıklarını belirterek, "Burada biraz zorlandığımızı itiraf edeyim" dedi.

Ertürk, Türkiye Finans Yöneticileri Vakfı tarafından düzenlenen "Küresel Mali Kriz ve Türkiye" konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de kriz söndürme, krizle uğraşma uzmanı olduklarını söyledi.

Krizin sistem sorgulaması, yönetim, gözetim, denetim, yapılanma ve düzenleme ile ahlaki zaaf boyutlarının bulunduğunu ifade eden Ertürk, krizin ortaya çıkmasından sonra yapılan bir toplantıda Arjantinli bir bakanın, kürsüye çıkıp, "Oh nihayet, ilk defa bu krizin sorumlusu biz değiliz" dediğini anlattı. Ertürk, şunları kaydetti:

"Bu güzel bir teselli. Biz de bunu kendimiz için söyleyebiliriz. Ama bu sonucu değiştirmiyor. Bugün Arjantin, bu krizden en vahim etkilenen ülkelerden bir tanesi. Bütün ülkeler olarak bu krizi kucağımızda bulduk. Bizim açımızdan ilk defa, bizim yaratmadığımız bir krizle uğraşma becerisi göstermek zorunda kalıyoruz. Burada biraz zorlandığımızı itiraf edeyim. Hepimiz, toplum, finansal üniteler ve yönetim olarak biraz zorlandığımızı itiraf edeyim."

Krizin kapısını çalmadığı neredeyse hiçbir ülke ve piyasa kalmadığını belirten Ertürk, küreselleşmenin, bugüne kadar kendilerine hep iyi yüzünü gösterdiğini, ancak bugün kötülüğü, olumsuzluğu, çöküşü aynı hızla yaygınlaştıran bir mekanizmaya dönüştüğünü, kontrolü daha da zorlaştıran bir mekanizma olduğunu söyledi.

Mevduat güvencesi

Ahmet Ertürk, mevduat sigortacılığının, sisteme güveni tesis etmekte önemli bir rol oynadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye, Türk bankacılık sisteminde 10 yıl boyunca yaşadığı sınırsız güvencenin ahlaki zaaflarını çok şiddetli yaşadığı için bugün bu kavrama karşı bir soğukluk içinde. Bunun farkındayız. Bugün Meclis'te bir yasa tasarısı görüşülüyor. Yasaya konulan ek bir maddeyle de bankacılık kanununda Fon'a verilmiş olan güvenceyi artırma yetkisi, daha sınırsız, sınırı daha genişletilerek Bakanlar Kuruluna veriliyor. Fonun şu anda bankacılık kanunundan gelen yetkisi, sigortaya tabi olan tasarruf mevduatını artırmayla sınırlıdır. Sadece bu yetkiyle bu krizi yönetmenin mümkün olmadığı ortadadır. Bu nedenle Bakanlar Kurulu yine bankacılık kanununun 72. maddesinde sahip olduğu bir yetkiyi, şarta bağlı bir yetkiyi kullanmak yerine, o şarta bağlı olmayan daha genel ve mutlak bir yetkiyi kendi uhdesine almaya karar vermiştir."