”Tohum Bankasının Türkiye'de kurulması, D–8 ülkelerinin çıkarına”

Eker, 'D-8 Konferansı'nda 'Tohum Bankası'nın Türkiye'de kurulması' görüşünün benimsendiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, D–8 ülkeleri Tohum Bankasının Türkiye'de kurulmasının, D–8 Ülkelerinin ortak çıkarını maksimize edecek bir uygulama olacağını kaydetti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Eker'in 25–27 Şubat 2009 tarihlerinde Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleştirilen D-8 Tarım Bakanları Konferansına katıldığı hatırlatıldı.

Açıklamaya göre, Malezya Başbakanı Abdullah Ahmad Badawi'nin himayesinde düzenlenen konferansta, gıda güvenliğini sağlama yönünde ortak girişimle yem ve gübre üretim tesisleri ile tohum bankası kurulması, bunların kuruluş ve işleyişinin yol haritası, zamanlaması, finansmanı, hangi ülkenin hangi konuda liderlik yapacağı, bu konularla ilgili teknik çalışmalar ayrıntıları ile ele alındı. Konferansa Türkiye'nin yanı sıra Endonezya, Malezya, Bangladeş, Pakistan, İran, Mısır ve Nijerya'nın temsilcileri katıldı.

Bakan Eker, açılış konuşmasında, gıda güvenliğinin, insan onuru, yaşamı ve gelişiminin temel gereği olduğunu belirterek, "Açlık ve yetersiz beslenmenin maliyetini, insan kapasitesinin kurban edilmesi, ekonomik fırsatların kaybı, sosyal gerilimin artması, şiddet ve savaş olarak tüm dünya ödemektedir" görüşünü dile getirdi.

Bazı ülkelerin gıda krizini bir fırsat olarak görmek ve değerlendirmek istediğine de işaret eden Eker, birçok gelişmiş ülkede insan gıdası olması gereken buğday, mısır, yağlı tohumlar gibi temel tarımsal ürünlerin hayvan yemi ve biyoenerji olarak kullanıldığını ifade etti.

Eker, "Sorun, bu karmaşık süreci iyi yönetebilmektir. Bizim görevimiz de çeşitli bileşenleri dikkate alarak en akılcı ve adil çözümü üretmek ve bunu ülkesel, bölgesel ve küresel düzeyde uygulanır hale getirmektir. Türkiye bu yönde önemli adımlar atmakta ve programlar uygulamaktadır" diye konuştu.

Tohum Bankası'nın Türkiye'de kurulması

Tarımsal üretimde en önemli girdileri mazot, hayvan yemi, gübre ve tohumun oluşturduğunu vurgulayan Eker, şunları kaydetti:

"Türkiye, birçok tropikal meyve dışında hemen tüm tarımsal ürünleri üretmekte veya üretim imkanına sahip bulunmaktadır. Gıda güvenliğinin sağlanmasında biyo-çeşitlilik, genetik kaynaklar anahtar durumdadır. Bu genetik materyali dünyanın üçüncü en zengin Gen Bankasını oluşturarak koruma yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Bilindiği gibi dünyanın temel gıda maddelerinden olan tahılların vatanı Türkiye'dir. Bu ülkede tahıl tarımı 10 bin yıl öncelerinden beri yapılmaktadır. Tarımsal araştırma kapasitemiz hayli yüksektir. Konuyla ilgili resmi ve özel sektör teşkilatlanması uygundur. Bu ve benzeri sebeplerle, D–8 Ülkeleri Tohum Bankasının Türkiye'de kurulması D–8 ülkelerinin ortak çıkarını maksimize edecek bir uygulama olacaktır."

Açıklamaya göre, konferans sonunda, Tohum Bankasıyla ilgili çalışmaların Türkiye'nin liderliği ve İran'ın katkısıyla Türkiye'de kurulması' hayvan yemi tesislerinin Malezya'nın liderliği ve Endonezya'nın katkısıyla Malezya'da' gübre üretim tesislerinin (Türk özel sektörünün de desteğiyle) Mısır'da kurulması görüşü benimsendi.

Bakan Eker'in önerisiyle bu alanlardaki standartlar ve ticarete ilişkin düzenlemelerin Türkiye ve İran tarafından çalışılması kabul edildiği belirtilen açıklamada, konferansta ayrıca 6 ay içerisinde çalıştaylar yapılması, Tohum Bankası Çalıştayı'nın Türkiye'de gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Bu arada, Bakan Eker ile Malezya Tarım ve Tarıma Dayalı Endüstri Bakanı arasında yapılan ikili görüşmede, iki ülke arasında Tarım Alanında Mutabakat Zaptı imzalanması ve tarımsal ilişkilerin geliştirilmesine karar verildiği ifade edildi.