TOKİ ”gelir payı az” dedi, Tema Park ihalesini iptal etti

İstanbul Halkalı-Atakent'teki uluslararası eğlence ve doğa parkı için yeni teklifler 27 Kasım'da alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Halkalı-Atakent'te yaptıracağı uluslararası eğlence ve doğa parkı için düzenlediği ihaleyi, Astay Gayrimenkul Yatırım öncülüğündeki grubun 84,7 milyon YTL'lik gelir payını yetersiz bulduğu için iptal etti. İdare, yeni teklifleri 27 Kasım'da alacak.

Edinilen bilgiye göre, TOKİ, İstanbul Atakent'te yapılacak uluslararası eğlence ve doğa parkı ihalesinde, en yüksek teklifi veren Astay Gayrimenkul İnş. Yat. Tur. Aş-Özyazıcı İnş. Elek. Mak. Müş. ve Taah. ve San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı'nın teklifi üzerindeki değerlendirmelerini tamamladı. Projeden toplam 585 milyon YTL gelir bekleyen firma, sağlanan gelirin bu tutarın üzerine çıkması halinde TOKİ'ye yüzde 1 gelir payı vermeyi, ayrıca 84 milyon 798 bin 750 YTL'ye doğrudan gelir sağlamayı teklif etmişti.

İhale komisyonu, toplam 1,5 milyar dolar yatırım öngörülen projede, TOKİ'ye teklif edilen 84,7 milyon YTL'lik geliri yetersiz buldu.

Bunun üzerine ihalenin yenilenmesine karar verilirken, TOKİ Başkanı Bayraktar, ihaleye katılımı artırmak için katılım şartlarını da kolaylaştıracaklarını bildirdi. Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, ihalede yeni teklifler, 27 Kasım Perşembe günü saat 11.00'de alınacak. İhaleye katılabilmek için firmalardan istenen iş bitirme belgesinin tutarı da 100 bin metrekareden 70 bin metrekareye düşürülecek. Firma tarafından bedelsiz olarak yapılması gereken rekreasyon alanlarının yapım süresi de 3 yıldan 4 yıla çıkarılacak.

Gelir payı çok düşük bulundu

TOKİ'nin Ankara Bilkent'teki merkez binasında yapılan ihalenin ikinci aşamasında, ilk ihalede teklif veren Biat İnş. San. ve Tic. AŞ-Akdağlar Mad. San. ve Tic. A.Ş- Eko Teks. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ile Türkerler İnş. Tur. Mad. Ener. Tic. San.- Makro İnş. Tic. Ltd. Şti.-Durmaz İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı, tekliflerini yükseltmeyerek elenmişti.

Astay Gayrimenkul İnş. Yat. Tur. Aş-Özyazıcı İnş. Elek. Mak. Müş. ve Taah. ve San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ise sözlü turda, 560 milyon YTL'lik gelir beklentisini değiştirmezken, idareye yüzde 1 gelir payı ve ayrıca 73 milyon YTL katkı payı önerdi. Firma, yazılı aşamada ise  projeden toplam 585 milyon YTL gelir beklediğini belirtirken, sağlanan gelirin bu tutarın üzerine çıkması halinde TOKİ'ye yüzde 1 gelir payı vermeyi öngörmüş ayrıca, TOKİ'nin katkı payını da 84 milyon 798 bin 750 YTL'ye yükseltmişti.

Önerilen 84,7 milyon YTL'lik gelir payının toplam 1,5 milyar dolarlık yatırım öngörülen proje için çok düşük bulunduğu, bu gelir payının projenin yüzde 10-15'i düzeyinde, daha makul düzeylerde olması gerektiği belirtiliyor.