TOKİ tasarrufa Kayabaşı projelerinde başlatıyor

TOKİ, konutlarda enerji kullanım maliyetini en aza indirmek, amacıyla ilk uygulamaya İstanbul'da başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye'de 300 binden fazla konutun yapımını üstlenen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), konutlarda enerji kullanım maliyetini en aza indirmek, enerji verimliliğini sağlamak amacıyla ilk uygulamaları, 60 bin konutun yapılacağı İstanbul Kayabaşı projelerinde başlatıyor.

TOKİ'den verilen bilgiye göre, bölgede yapılması öngörülen konutlarda, yalıtım standartlarına uyulurken, yoğuşmalı ısıtma kazanları, güneş kollektörleri, enerji tasarruflu ampuller, ısı pay ölçerler kullanılacak. Çevre aydınlatmaları güneş pilleri ile yapılacak. Uygulama, daha sonra diğer konut projelerine de yaygınlaştırılacak.

Türkiye'nin karbon gazı salınımında tehlike sınırında bulunduğuna dikkat çeken TOKİ yetkilileri, konutlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmının ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketildiğini belirterek, konut projelerinde enerji verimliliğini sağlamanın, hem karbon gazı salınımını azaltmak hem de Türkiye'nin enerji faturasını düşürmek açısından önemli olduğunu vurguladı.

Verilen bilgiye göre, İstanbul Kayabaşı projesinden başlamak üzere, konutlarda ısıtma ve soğutma yapılırken en az enerji kullanımını gerçekleştirmek amacıyla, öncelikle inşaatlarda "TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı" TOKİ tarafından hassasiyetle uygulanacak. Böylece, binaların uygun ve doğru yalıtımı ile yüzde 25'ten yüzde 50'ye varan yakıt tasarrufu öngörülüyor.

Kayabaşı konutlarında, mimari projeler ekolojik, iklim, enerji kaynaklarının etkin kullanımı göz önüne alınarak ve mümkün olduğunca doğal havalandırma yapılarak hazırlanırken, düşük sıcaklıklı (yoğuşmalı tip) ısıtma kazanları seçilerek ve merkezi sistemden sıcak su üretimi ile baca gazlarının en az karbon oranıyla dışarı atılması sağlanacak.

Sıcak su ve elektrik üretiminde güneş kullanılacak

Kyoto Protokolün'ün ana çerçevesine göre yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının önünün açılması gerektiğine işaret eden yetkililer, buradan hareketle güneşten gelen enerjiden azami düzeyde yararlanmak üzere sıcak su üretiminde güneş kollektörleri kullanılacağını bildirdi.

Güneş enerjisinden elektrik üretimine öncülük etmek maksadıyla, binalara yerleştirilecek olan fotovoltaik piller aracılığıyla çevre aydınlatması, asansörler, hidroforlar ve ortak elektrik tüketimine ait giderlerin karşılanmasına çalışılacak.

Konutlarda, akkor lambalar yerine enerji tasarruflu ampuller kullanılacak. Daire sahiplerinin ısındığı veya kullandığı kadar yakıt parası ödemesinin sağlanması amacıyla radyatörlere termostatik vanalar ve daire girişlerine kalorimetre (Isı Pay Ölçer) takılacak.

Kayabaşı projesi

Bu arada edinilen bilgiye göre, İstanbul'a yeni bir yerleşim merkezi olarak projelendirilen Kayabaşı toplu konut alanında inşaat çalışmaları bu yıl içinde başlayacak.

Toplam 60 bin konut yapımı öngörülen projede ilk aşamada yapılacak 8 bin 790 konut için ihale süreci başlatıldı. Bu kapsamda ilk ihale 11 Eylül'de ilk 42 konutun inşaası için yapılacak.