”Toparlanma yaşanıyor”

Sanayi ve Ticaret bakanı Ergün, Şubat ayında itibaren ekonomide bir toparlanma görüldüğünü öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de ekonomide Şubat ayından sonra bir toparlanma görüldüğünü söyledi.

Bakan Ergün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, "Şubat ayından sonra bir toparlanma sürecini yaşadığımızı hepimiz memnuniyetle görüyoruz. Sanayi Üretimi Endeksi ve Tüketici Güven Endeksi'nde gördüğümüz tablolar aydan aya yükselen tablolardır. Bunun bu aydan itibaren işsizlik rakamlarına da yansımaya başladığını görüyoruz. Mart ayında, Şubat ayına göre işsizlikte bir miktar düşme görüyoruz" dedi.

Sanayi Üretimi Endeksi ve Tüketici Güveni Endeksi'ndeki artış ile kapasite kullanımındaki artış birlikte değerlendirildiğinde, işsizlik rakamlarının, Nisan ayında Mart'a, Mayıs ayında da Nisan'a göre daha iyi olabileceğini ifade eden Ergün, şöyle konuştu:

"Olumluya dönmüş olan bu süreci herhalde hiç kimsenin sabote etme niyeti olamaz. Türkiye'deki bütün aktörlerin, siyasi ve ekonomik aktörlerin bu süreçte menfaati var. Hepimizin menfaati bu sürecin olumlu şekilde devam etmesidir. Olumsuza dönmesinin herkese zararı olacaktır. Dolayısıyla herkesin kazanacağı 'kazan kazan' formülünü burada herkesin sergilemesi gerekiyor."

Ekonominin yüzde 69'unu psikolojinin oluşturduğunu, ekonominin insan davranışlarıyla yakından ilişkili olduğunu belirten Ergün, şöyle devam etti:

"Ekonomiyi olumsuz etkileyecek tartışmalar ve düşünceler, hem yatırımcı hem tüketici ve hem de üreticinin azmini kıran gelişmelerdir. Türkiye'de olumsuz gelişmeler değerlendirilirken muhalif çevreler konuya mütemadiyen karamsarlık aşılıyor ve olumsuz yönde bakışlar, üretici, tüketici ve yatırımcının psikolojini ve motivasyonunu olumsuz etkileyecek boyutlara geliyor.

Türkiye'de, 'olumsuzluklar saklansın görmezden gelinsin' demiyorum ancak, bunlar objektif şekilde sunulsun istiyorum."

Son açıklanan teşvik sistemiyle ilgili genel bir memnuniyetin olduğunu, ancak spesifik bazı noktalarda, bazı sektörel ve bölgesel değerlendirmelerde tadilatlar gerektiğini, bu konuda teşvik uygulama genel müdürlüğünün yapıcı eleştirilere açık yaklaşımla konuyu ele aldığını belirten Ergün, şöyle devam etti:

"Genel yaklaşım şudur; bu bir promosyondur. 2010 yılının sonuna kadar krizden çıkan bir dünyada ve bazı ülkelere göre daha hızlı krizden çıkacak Türkiye'de, yerli ve yabancı yatırımcıyı yeniden yatırıma döndürecek iklimi önce biz meydana getirmeliyiz. 

Yeni teşvik sistemimiz, yatırım yapmaya dünden razı ve yatırım yapmadığı zaman rahatsız olan bu gücü yeniden tahrik edebilecek bir etki getirebilirse, yerli ve yabancı sermaye yatırımlarında toplamda ne kazanacağımız, bir ilin veya ilçenin kazanacağından daha önemlidir."

Ekonomide bazı sorunların çözümüne dönük adımların, krizin etkisiyle işsiz kalmış, ödeme gücünü kaybetmiş insanların kredi kartı sorununu makul çözüme kavuşturacak adımların atılmasının çok önemli olduğuna işaret eden Ergün, "Kredi mekanizmalarının yeniden sağlıklı çalışmasına imkan verecek Kredi Garanti Fonu gibi bir yaklaşımın güçlendirilerek, yeniden ele alınması çok olumlu karşılandı. Bu olumlu tabloların devam etmesi halinde, eminim Türkiye, içinde bulunduğu durumdan, dünyanın içinde bulunduğu duruma göre çok daha hızlı çıkabilecektir" dedi.

"Krize karşı atılan adımlar işbirliği ile atıldı"

Krizin etkilerini hafifletmek üzere atılmış adımlarda bütün alanlarda ciddi işbirliği olduğunu, bu işbirliğinin bu sürecin daha sağlıklı geçirilmesinde, krizin etkilerinin azaltılmasında önemli etkiler meydana getirdiğini görmek gerektiğini vurgulayan Ergün, "Bu konuda hem hükümetimiz hem de TOBB, sanayi odaları, ticaret odaları ve esnaf odaları iyi bir işbirliği sergilediler. Bu işbirliği devam ettiği sürece zaman zaman karşılaşacağımız önemli güçlükleri daha kolay aşmanın fırsatını bulmuş olacağız. Dünyada işler her zaman iyi gitmiyor, dünyada bizim dışımızda gelişmeler oluyor, ancak bu bizi etkiliyor. Bugün karşılaştığımız ekonomik krize bir katkımız olmadı. ABD kaynaklı krize bir dahlimiz yok, ama bu büyük bir ekonomi olduğu için ve bütün dünyaya açık bir pazar haline geldiği için ekonomi bu gelişmelerden etkilendi" diye konuştu.

Bakan Ergün sözlerini şöyle tamamladı:

"Kendi içimizde işbirliğini, güç birliğini geliştirme ve içerdeki etkilerini azaltma şansımız var. Belki önümüzdeki yıllarda Türkiye bizim irademiz dışındaki bu tür olumlu ya da olumsuz gelişmelerden yine etkilenecektir. Bu olumsuz gelişmelerin etkilerini azaltmak için daha iyi işbirliğine ihtiyaç var. Onun için bu kriz ortamında iş dünyası ile hükümet arasındaki diyalog ve yakın işbirliği, krizin etkilerini azaltmada önemli rol oynamaktadır."

Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada, "Kriz Varsa Çare Var kampanyası ile hükümetin attığı adımlar birbiriyle örtüştü" dedi.

Teşvik paketinin, özellikle işsizliğin çözümünde istihdam teşvik paketinin açıklanmasını olumlu bulduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, geçmiş dönemde özel sektörün yaptığı önerilerin bu paketlerin içinde bulunduğunu, özel sektörün taleplerinin yerine getirildiğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, kredi kartlarıyla ilgili atılmış adımları da olumlu bulduklarını ifade etti.