Toplu görüşmelerde 'zam' bekleniyor

Toplu görüşmelerin 6. turu başladı. Dün ertelenen memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki mali portrenin bugün açıklanması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Kamu İşveren Kurulu ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 6. turu başladı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki mali portrenin bugün açıklanacağını söyledi.

Ayrıca Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın toplu sözleşme ve grev hakkı konusunda ilgili bakanlarla yapacağı görüşme ve hazırlıkla toplantıya gelmesini beklediklerini ifade eden Gündoğdu, artık bu konuda yol haritasının çıkarılmasını ve ILO sözleşmelerinin gereğinin yapılmasını istediklerini vurguladı.

Gündoğdu, işçi ve memurların sendikal haklarındaki ayrımdan kaynaklanan kaderin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Memur maaşlarına 2002'den sonra yapılan zamlarla "hazinenin alacaklı" olduğu yönündeki değerlendirmeleri eleştiren Gündoğdu, burada yanlış bir hesap olduğunu, hesabın düzgün yapılması gerektiğini bildirdi.

Gündoğdu, 2002'den sonra devletin personele ayırdığı bütçenin gayrisafi milli hasılaya oranının gerilediğini belirterek, "Türkiye büyüsün, memur yerinde saysın yaklaşımını kabul etmiyoruz. Gayrisafi milli hasıladaki büyümeden çalışanlar da pay almalı. 2002-2007 döneminde memurlar alacaklı durumda" diye konuştu.

Toplu görüşmelerde memur maaşlarına yapılacak zam için kaynak bulunması konusundaki yaklaşımları da değerlendiren Gündoğdu, "Para basılacaksa, bu bizim sorunumuz değil, kaynağı bulması gereken hükümettir" dedi.

Gündoğdu, bir soru üzerine, hükümetin masaya getireceği teklif karşısında toplantıyı terk etmek gibi bir yaklaşımlarının söz konusu olmayacağını, diyalogla masanın etkinliğini artırmaya çalışacaklarını kaydetti.