Toplu taşıma ücretleri zamlandı

7 TL olan beşiBiryerde 7,50; 1,30 olan tam AKBİL 1,50 TL; 105 TL olan aylık tam AKBİL 110 TL oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul'da, İETT, özel halk otobüsleri ile raylı ve deniz ulaşım sistemlerinde uygulanacak ücret tarifesi yeniden belirlendi.

İETT'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) kararıyla İETT ve Özel Halk Otobüsleri ile raylı ve deniz ulaşım sistemlerinde uygulanacak yeni ücret tarifesi bugünden itibaren geçerli olacak.

Yeni tarifeye göre, daha önce 7 TL olan elektronik bilet beşiBiryerde 7,50; 1,30 olan tam AKBİL 1,50 TL'ye; 105 TL olan aylık tam AKBİL 110 TL'ye; 0,65 TL olan AKBİL ile yapılacak aktarmalarda tam 0,75 TL'ye yükseltildi.

Tarife ile 0,42 TL olan indirimli AKBİL 0,21 TL'ye indirildi. 0,85 TL olan indirimli AKBİL ücreti ile 55 TL olan aylık indirimli AKBİL ücreti ise değişmedi.

Raylı sistemler, İDO şehir hatları vapurları ve özel deniz motorlarının 1,40 TL olan jeton ücreti de 1,50 TL olarak belirlendi.

Tarife ile 0,90 TL olan tünel ve nostaljik tramvayda da jeton ve bilet ücreti 1 TL olarak düzenlenirken, mavi kart bedeli de 1 TL olarak ayarlandı.

İstanbul'da toplu taşıma ücret tarifesinde son fiyat ayarlaması bir yıl önce yapılmıştı.

TÖF Genel Başkanı Engin: Yapılan zam geri alınmalı

Ayrıca Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, "İstanbul'da toplu taşıma ücretlerine yapılan zammın geri alınmasını" istedi.

Engin, yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul ulaşımında kullanılan toplu taşıma araçlarında kullanılan AKBİL ve bilet ücretlerine yüzde 15'i aşan fahiş oranlarda zam yapıldığını"  savundu.

Engin, "yapılan yüksek zam oranının, bilgilendirme yapılmadan uygulamaya konulmasının, haksızlığın boyutunu net bir biçimde ortaya koyduğunu" öne sürerek,  "Bu zamlar hizmet kullanımında eşitlik ilkesini ortadan kaldırarak, tüketicilerin zarara uğramasına neden olmaktadır. İstanbul ulaşımında yapılan bu zamların önceden tüketiciye duyurulmadan yapılması, toplu taşıma araçlarını kullanmaktan başka seçeneği bulunmayan tüketiciyi cezalandırılmak amacını taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

Kamu yararına uygun çalışmalar yapmak, kamu yararına uygun önlemler almak gibi temel görevleri olan yerel yönetimlerin, ticari bir işletme mantığı ile "istediğim zaman zam yaparım" tavrını ortaya koyduğunu ileri süren Engin, "Tüketicileri mağdur etmeye hakları yoktur. Tüketicilerin bilgilendirilme hakları, yapılan ulaşım zammında da yok sayılmıştır. Yapılan zamlar geri alınmalıdır" görüşünü belirtti.