TPAO, 2023'te enerji bağımsızlığı hedefliyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Uysal, bağımsızlığı kaznmak için çok çalıştıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ADIYAMAN - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Türkiye'nin 2023 yılında enerjide bağımsızlığını kazanması için bütün gayretleriyle çalıştıklarını söyledi.

Uysal, beraberinde Genel Müdür Yardımcıları Murat Altıparmak, Yurdal Öztaş, Sondaj Daire başkanı Recep Atalay, Arama Daire Başkanı Ömer Şahintürk, Üretim Daire Başkanı Ali Tirek ve Adıyaman Bölge Müdürü Besim Şişman ile petrol sahasında incelemelerde bulundu. Uysal, yeni açılan kuyulardan Şambayat-1 ile Cendere 22, Doğukarakuş-7 ve Gökçek-2 kuyularını inceledi.

"Irak'taki ihalelere teklif vereceğiz"

Irak'taki ihalelerde konsorsiyumlar kurarak teklif vereceklerini bildiren Uysal, şöyle devam etti:

''Bunlar çok büyük sahalar. Bir kısmı Kerkük gibi Mecnun gibi Zubayir gibi Rumeliler gibi çok büyük petrol sahaları, bir kısmı da gaz sahaları. Mansurya ve Akkas olmak üzere biz bu konsorsiyumlarla orada teklifler vereceğiz. Çünkü Irak'ta üretilecek petrol ve doğal gaz için ihraç kapılarından bir tanesi de Türkiye'dir. O bakımdan orada faaliyet gösterecek bütün şirketler, Türkiye ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığıyla çok yakın ilişki içerisindedir. Biz de bu ilişkiden faydalanarak inşallah Türkiye'nin ilerde faydalanacağı doğal gazı, petrolü Irak'tan getireceğiz.''

Uysal, İran ile ilgili çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

"Yatırımlar 900 milyon dolarlara ulaşıyor"

Önceliklerinin Türkiye'deki petrolü ve doğal gazı bulmak olduğunu ifade eden Uysal, 2002 yıllında 50 milyon dolarlık yatırım bütçesine sahipken, şimdi 800-900 milyon dolarlara ulaşan çok büyük yatırım rakamları olduğunu kaydetti.

Bu yatırımların neticesine almaya başladıklarını vurgulayan Uysal, ''Şambayat'ta olsun, Batman bölgesinde Kır Tepe de olsun dünya standartlarında keşif sayılabilecek çok güzel kuyular keşfettik'' dedi.

Yaz aylarının sonunda Cudi Dağı'nda petrol kuyusu kazacaklarını ve buradaki petrolün Irak'ta bulunan petrollere benzer zenginlikte yatağa sahip olduğunu belirten Uysal, petrol ve doğal gaz aramacılığında yeni metotlar da denediklerini ifade etti.