TPAO, BOTAŞ ve Shell Irak'ta doğalgaz arayacak

Irak'ta doğal gaz arama, işletme, taşıma ve pazarlama faaliyetlerini kapsayan işbirliği için ön anlaşma imzandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Shell Energy Europe BV. ile Irak'ta doğal gaz arama, işletme, taşıma ve pazarlama faaliyetlerini kapsayan işbirliği için bir ön anlaşması imzaladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı konferans salonunda yapılan söz konusu anlaşmaya, TPAO adına Genel Müdür Mehmet Uysal, BOTAŞ adına Genel Müdür Saltuk Düzyol, Shell Energy A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert ve Shell Energy Europe BV Başkan Yardımcısı Andrew Hepher imza koydu.

Anlaşmaya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de şahit olarak katıldı.

Söz konusu anlaşmanın ilgili taraflar için potansiyel doğal gaz arama ve üretim fırsatları ile komşu ülkelerle olası bağlantıları da içerecek şekilde Türkiye'deki doğal gaz altyapısının değerlendirilmesi bakımından bir çerçeve oluşturacağı ve anlaşmanın Irak gibi ülkelerin kendi iç talepleri karşılandıktan sonra artan doğal gazı Türkiye'ye ve Avrupa'ya ihraç etmelerine imkan tanıyacağı belirtildi.

Bakan Güler, imza törenin ardından yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji alanında faaliyet gösteren önemli şirketlerinden TPAO ve BOTAŞ'ın yine çok önemli bir enerji şirketi olan Shell ile yaptığı anlaşmanın taraflara yeni bir açılım sağlayacağını söyledi.

Söz konusu anlaşmanın Irak'ta doğal gaz konusunda arama işletme taşıma ve pazarlama faaliyetlerini kapsadığını hatırlatan Güler, "uzun süredir devam eden çalışmalar üç büyük şirketin imzasıyla sonuçlandı. Bundan sonra yoğun bir şekilde teknik çalışmalar yapılacak. Doğal gaz yeryüzüne çıkarıldıktan sonra da bunun boru hatları ile taşınması yapılacak" diye konuştu.