TPAO'da hedef, dünya şirketleri arasında 'kutup yıldızı' olmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, arama bütçesinde olduğu gibi yatırım bütçesinde de hiç bir fedakarlıktan kaçınmadıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, arama bütçesinde olduğu gibi yatırım bütçesinde de hiç bir fedakarlıktan çekinmeden Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığını (TPAO), dünya şirketleri arasında bir "kutup yıldızı" haline getirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Bakan Güler, Türkiye Petrol Jeologları Derneğinin (TPJD) 50. kuruluş yıl dönümü nedeniyle TPAO lokali bahçesinde düzenlenen resepsiyona katıldı.

Güler, toplantıda yaptığı konuşmada, jeologların mesleki önemine değinerek, uzun zamandır zor şartlarda olan ve meslek dışında çalışmak zorunda kalan jeologlara başlatılan çalışmalarla tekrar mesleğine dönme imkanı sağlandığını söyledi.

Başta kömür ve diğer madenler, ile petrol ve doğal gaz olmak üzere yoğun faaliyetler zinciri başlattıklarını anlatan Güler bunun neticesinde jeologluğun yine aranan bir meslek olmaya başladığını kaydetti.

Petroldeki fiyat, sektörü cazip hale getirdi

1861 yılından beri en uzun süren ve en dik artışını yaşayan petrol fiyatlarının, sektörü daha da cazip hale getirdiğini belirten Güler, kendilerinin de bu kapsamda arama çalışmalarına önem verdiklerini söyledi.

TPAO'nun yıllık arama bütçesinin de 8 kat artırılarak 1 milyar dolara ulaştığını ve içeride ve dışarıda kara ile denizleri sondajlarla "didik didik" aramaya başladığını anlatan Güler, şunları kaydetti:

"Bu bizim için çok memnuniyet verici. Ayrıca ülkemizde daha önce başlatılan faaliyetlerin dışında da Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Şahdeniz projelerine paralel olarak ve Irak başta olmak üzere komşularımıza da yayılarak çalışmalar yapılıyor. TPAO, İnşallah İran ve Iraktaki çalışmalarla Venezuela,Meksika, Ekvator gibi Güney Amerikan ülkelerindeki çalışmalarıyla geniş bir alana yayılacak. TPAO, futbolda deplasmana çıkmış oldu. Burada Türk mühendislerinin jeologlarının kalitesini, bilgisini de söz konusu ülkelere taşıyarak hem o ülkelere, hem kendi ülkemize önemli katkılar sağlamak üzere ciddi adımlar attı."

Türkiye'nin petrolde dışa bağımlılığını gidermenin en büyük arzuları ve hedefleri olduğunu vurgulayan Güler, "Biz, şimdi arama bütçesinde olduğu gibi yatırım bütçesinde de hiç bir şey den çekinmeden TPAO'yu dünya şirketleri arasında alt kuruluşu TPIC ile birlikte bir kutup yıldızı haline getirmeye çalışıyoruz" dedi.

Amaçlarının petrol doğal gazın yanı sıra kömür ile maden bulmak ve gaz hidratlarını kullanılır hale getirmek olduğunu anlatan Güler, bunu yaparken de diğer maden ve endüstriyel minerallere yeni sahalar, yeni sayfalar açmayı hedeflediklerini kaydetti.