'TPP'den çıkış ABD için risk oluşturmayacak'
Capital Economics Kıdemli Küresel Ekonomisti Kenningham: Trump'ın ABD'yi TPP'den ziyade, NAFTA'dan çekmesi, ABD ve dünyanın geri kalanı için olumsuz etkilere yol açabilir
Capital Economics Kıdemli Küresel Ekonomisti Andrew Kenningham, Trump'ın ABD'yi TPP'den ziyade, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'ndan (NAFTA) çekmesinin ABD için olumsuz etkilere yol açabileceğini belirtti.
ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, ülkeyi Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) ticaret anlaşmasından çekmekte kararlı bir tutum sergiliyor. Cumhuriyetçi Partiden başkan seçilen iş adamı Trump, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan ve Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan 12 ülkeyi kapsayan TPP ticaret anlaşmasından ABD'yi çekmeyi planlıyor.
ABD Başkanı Barack Obama'nın mirası kabul edilen TPP anlaşmasını "potansiyel felaket" olarak tanımlayan Trump, bunun yerine, Amerika'nın kıyılarına istihdam getirecek daha adil ve çift taraflı ticaret anlaşmaların müzakere edilmesini düşünüyor. Trump, başkanlık koltuğunda oturmasının ardından ilk 100 günde ABD'nin enerji sektöründeki regülasyonları azaltacağını da duyurarak, "Amerikan enerji üretimi üzerinde istihdamı öldüren kısıtlamaları iptal edeceğim, milyonlarca yüksek ücretli iş imkanı sağlayacağım." değerlendirmesinde bulundu.
Konuya ilişkin olarak soruları yanıtlayan Capital Economics Kıdemli Küresel Ekonomisti Andrew Kenningham, Trump'ın ABD'yi TPP'den ziyade Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'ndan (NAFTA) çekmesinin bu ülke için olumsuz etkilere yol açabileceğini belirtti.
Trump'ın ABD'yi TPP'den çekme kararının olağanüstü bir durum olmayacağını ifade eden Kenningham, "Zaten, bu söylem Trump'ın kampanyasının büyük bir kısmını oluşturuyordu. Şu an TPP tarafından da böyle bir şey doğrulanmadı. Bunun gerçekleşmesi durumunda olası faydaları da küçük olacak ve bu faydaların gerçekleşmesi de uzun zaman alacak." ifadelerini kullandı.
Trump'ın korumacı politikalarda daha ileri gidip gitmeyeceğinin daha büyük bir sorun olduğunun altını çizen Kenningham, Trump'ın dış ticarette yeni bariyerler koyabileceğini ve ABD'yi NAFTA'dan da çekme girişiminde bulunabileceğini, bunun da hem ABD'yi hem de dünyanın geri kalanını olumsuz etkileyeceğini ifade etti.
Kenningham, ABD'nin TPP'den çekilmesiyle Meksika'nın aşırı kırılganlık göstereceği öngörüsünde bulundu.
Capital Economics Küresel Ekonomisti Michael Pearce ise Trump'ın zaferinden sonra serbest ticarete dair umutların bittiğini aktardı. Pearce, ABD ekonomisinin kötü gitmesi durumunda Trump'ın korumacı politikalara daha fazla sarılabileceğini dile getirdi.
"Dünyada kısasa kısas, ticari savaşların çıkma riski var"
Trump'tan itibaren korumacı politikalar konusunda yeni bir döneme girilebileceğini anlatan Pearce, Trump'ın artan anti-küresel tutumun bunun en büyük kanıtı olduğunu vurguladı. Pearce, dünyada ticari bariyerler konusundaki tutumun yoğunlaşması durumunda kısasa kısas, ticari savaşların çıkma riskinin olduğunu kaydetti.
ABD'nin TPP'den çıkması durumunda en fazla zarara Meksika'nın maruz kalabileceğini belirten Pearce, TPP'nin Japonya için de ana destek konumunda olduğunu ve olası çıkışın Japon ekonomisini de etkileyebileceğini ifade etti.
Pearce, Japonya'nın iç ekonomisini dış rekabete açarak elde ettiği kazanımları kaybedebileceğini aktardı.
Pearce, TPP'den çıkışın ABD'ye etkisinin sınırlı olabileceğini dile getirdi.
Berenberg ABD ve Asya Başekonomisti Mickey Levy de TPP'den çıkışın ABD üzerinde kayda değer bir etkisinin olmayacağı öngörüsünde bulundu. ABD'nin yine diğer ülkelerle ticaret hacminin şu anki seviyelerde olacağını belirten Levy ancak diğer uluslararası ticari konuların büyük önem taşıdığını ifade etti.
Levy, Trump'ın diğer ülkelere uygulayacağı ticari bariyerlerin ve regülasyonları değiştirmesinin olumsuz etkilere neden olabileceğini anlattı.