Traktör üreticisine KDV alacağı aylık ödenecek

2008 yılından bu yana tarım makineleri sektöründe uygulanan indirilmiş KDV'den doğan alacaklar artık aylık olarak geri ödenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, 2008 yılından bu yana tarım makineleri sektörünü mağdur eden indirilmiş KDV uygulamasının neden olduğu sıkıntıda olumlu bir gelişme yaşandığını anlattı.

8'den 18'e yükselen KDV oranlarında, aradaki yüzde 10 farkın doğrudan çiftçiye ödenmesi için sektörün sözcülüğünü yaptığını kaydeden Armağan, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile yaptıkları görüşme sonucunda indirilmiş KDV uygulamasının oluşturduğu sıkıntıyı son derece ciddiye alınarak, sektörün üzerindeki bu yükün kaldırılması için ilk adımın atıldığını bildirdi.

800 milyon lira KDV alacağı

Üreticilerin indirilmiş KDV'den doğan alacaklarını 18-20 ayı bulan vadelerde devletten geri aldıklarını ve bu uzun sürenin de üreticileri zorladığını, yatırımları durdurduğunu ve istihdamın önüne geçtiğini dile getiren Armağan, sadece 2016 yılında traktör ve tarım makineleri sektörünün birikmiş 800 milyon lira KDV alacağı bulunduğunu ve bunun artık dayanılmaz hale geldiğini vurguladı.

Haksız rekabet önleniyor

Aylık ödeme sisteminin sıkıntılı bir uygulama olduğunun altını çizen Armağan, "Sayın Bakanımızdan, traktör üreticilerinin büyük sıkıntısı olan indirilmiş KDV uygulamasının bir an evvel sonlandırmasını ve aradaki yüzde 10 farkı doğrudan alımı yapan çitçiye ödemesini rica ettik, kendisi de bu konunun üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bu uygulamanın düzelmesi aynı zamanda imalatçı ve ithalatçı firmalar arasındaki haksız rekabeti de engelleyeceği için, sektörü çok rahatlatacak bir çalışma olacaktır" ifadelerini kullandı.

Yatırımları erteledi

Geri ödemelerin gecikmesi sonucunda üreticinin hayata geçireceği yatırımları ertelemek zorunda kaldığına dikkat çeken Armağan, yerli üreticilerinin devletten KDV alacağını tahsil edemediği müddetçe banka kredisi ve faiz borcuyla yaşadığını ifade ederek, "Bu da ürün fiyatına yansıtılan faiz yükünü kaçınılmaz hale getiriyor. Dolayısıyla yüzde 10 ucuz satıldığı varsayılan traktör belki de ancak yüzde 3-5 ucuz olabiliyor. KDV'nin yüzde 18'e yükseltilmesi ve yüzde 10 farkın doğrudan çiftçiye ödenmesi ürün fiyatlarını da ucuzlatacak" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İndirilmiş KDV'nin yıllardır üreticinin sırtındaki en büyük kambur olduğunu, bu kamburun kaldırılmasından dolayı tüm üreticilerin büyük bir mutluluk yaşadığını belirten Zeynep Erkunt Armağan, "Maliye Bakanımızın attığı adımla, sektör büyük bir nefes aldı. Sektörün her ay aldığı para, ülke ekonomisine yatırım olarak dönecek, bu da sektördeki istihdamın artmasını sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

KDV’de yeni dönem kapıdaKDV’de yeni dönem kapıda

 

Bu konularda ilginizi çekebilir