Trakya çiftçisi sertifikalı tohumdan vazgeçmiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEKİRDAĞ - Trakyalı çiftçiler tarımsal ürünlerde verimin ve kalitenin artmasında önemli faktörlerden biri olan "sertifikalı tohum" kullanımında Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyor.

Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Hanifi Türkaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya'da çiftçilerin tarım uygulamalarında bilinçli olduğunu söyledi.
Sertifikalı tohum kullanımının, tarımsal ürünlerde verimin ve kalitenin artmasında önemli faktörlerden biri olduğunu belirten Türkaslan, şunları kaydetti:
"Trakya çiftçisi, sertifikalı tohum kullanımında Türkiye genelinde ön sıralarda yer almaktadır. Tekirdağ genelinde çiftçilerimizin yaklaşık yüzde 30'u sertifikalı tohum kullanmaktadır. Sertifikalı tohumda hastalık ve zararlı etkisi çok daha az olmakta, verimde ise yüzde 40'a varan oranlarda artış göstermekteyken çiftçi kendi tarlasında ürettiği tohumluğunu kendi çeşitlerini kullandığında, her geçen yıl hastalık ve zararlılar artmakta, verim ve kalite de buna göre aynı oranda aşağı çekilmektedir. Bölgemizdeki çiftçilerimiz bunun bilincinde. Bunun daha fazla artması için gerekli çalışmaları yapmaktayız" diye konuştu.

"Tekirdağ'da, 75 bin dekar alanda sertifikalı tohum üretiliyor"
Tekirdağ'da tohum üreticiliği yapan Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun da, Tekirdağ'ın tohum üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Tekirdağ'daki 30 firmanın yaklaşık 75 bin dekar alanda tohumluk üretimi yaptığını aktaran Aygun, "Şirket olarak biz hem Ar-Ge'de hem de üretim aşamasında ülkemizin değişik yerlerinde ve komşu ülkelerinde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz" dedi.
Trakya çiftçisinin sertifikalı tohum kullanımının önemini kavradığını ve büyük bir oranla çiftçilerin sertifikalı tohum kullandığını belirten Aygun, Trakya çiftçisinin tohumluğa çok özen gösterdiğini ve Türkiye'de sertifikalı tohum kullanımının olduğu bölgelerin başında Trakya'nın geldiğini söyledi.
Bölgedeki çiftçilerin elde edecekleri üründe verim ve kaliteye baktığını anlatan Aygun, "Verimle kaliteyi de sertifikalı tohumla alacak. Bilimsel araştırmalarda da sertifikalı tohum kullanımının verimi yaklaşık yüzde 25 arttırdığı kanıtlanmış durumda... Bu nedenle, çiftçinin sertifikalı tohum kullanması demek daha fazla kazanması demek" diye konuştu