Trakya'da kötü hava üreticiyi vurdu

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Şaylan:Yağışlar hasat zamanındaki çiftçimizi olumsuz etkiledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE - Trakya bölgesinde yaklaşık 20 gündür aralıklarla devam eden sağanak yağmur ve dolu yağışı, hasadı yaklaşan buğday, kiraz ve ekili olan ayçiçek arazilerini olumsuz etkiledi.

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağış nedeniyle buğday ve kiraz hasadı yapılacak alanlardan yüzde yirmilik kısmın zarar gördüğünü söyledi.

Ekili tarım ürünü, meyve ve sebzeler için yağmurun zamanında yeryüzüne düşmesinin önemli bir etken olduğunu belirten Şaylan, hasat dönemi sağanak ve ağır yağışın ekili alanlarda geri dönüşü olmayan etkiler bıraktığını ifade etti.

Kırklareli'de sel bölgesinde kalan Dereköy köyü ve Demirköy ilçesindeki arazilerin genellikle orman alanları olduğunu hatırlatan Şaylan, "Yıl içerisinde bu alanlarda sel baskınları yaşandı. Bu günkü yağışlarda herhangi bir sel baskını söz konusu değil. Yağışlar hasat zamanındaki çiftçimizi olumsuz etkiledi. Burada ani ve düzensiz sert yağışlar yemişi, meyvesi olan ürünü etkiledi. Yaklaşık 20 gündür lokal olarak Kırklareli'nin her yerin aralıklarla sağanak yağış görüldü. Kırklareli'de hasadı yapılacak buğday, kiraz ve ekili olan ayçiçek alanlarının yüzde yirmilik kısmını etkilendi" diye konuştu.

Kırlareli'de yağışın mısır tarımını etkilemediğini aktaran Şaylan, Kırklareli, ilçe ve köyleri de dahil 1 milyon 450 bin dekar buğday ekili alanın olduğunu kaydetti.

-"Yağış, buğdayları yan yatırdı"

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı ise, yuğmurun yazlık bitki diye bilinen karpuz ve kavun gibi tarım ürünlerine yararlı olduğunu söyledi.

Sağanak da olsa yağmurun karpuz, kavun gibi büyük gövdeli tarım ürünlerini etkilemediğini anlatan Saygı şunları söyledi:

"Tabiki buğday ekili alanlarımızda zararlar var. Bazı bölgelerde rüzgar ve yağmurun etkisiyle yatmalar oluştu. Yağış, buğdayları yan yatırdı. Bu tip zararlarımız var. Yatmada rüzgar başağı salladığında toğumlar yere düşer, sap toprağa yaklaşır. Bazı bölgelerde yüzde 20 ve 40 oranında toğum zararı var. Sadece Tekirdağ merkezde 800 bin dönüm ekili arazi bulunmaktadır. Bunun 300 bin dönümü ayçiçek, 150 bin dönümü kanola, 100 bin dönümü kavun, karpuz, soğan ve 250 bin dönümü ise buğday ekili alanlardan oluşmaktadır.  Yağışlar karpuz, kavuna iyi geldi ama buğday ve ayçiçeğine belirli noktalarda zarar verdi" dedi.