'Trump’ın yarattığı riskler göz ardı edilmemeli'

Trump'ın başkan seçilmesinin tüm dünyayı etkileyecek sonuçlar yaratacağını belirten Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, "Bu nedenle süreci yakından izlemeli ve yarattığı riskleri göz ardı etmemeliyiz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Bursa Şubesi, Çırağan Söyleşileri Şubat ayı programında Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel’i ağırladı. Gürlesel, ABD Başkanlık seçimlerinden Brexit’e, artan döviz kurlarından faiz uygulamalarına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

ABD’de çok uzun yıllar sonra siyaset dışından birinin Başkanlık koltuğuna oturduğuna değinen Gürlesel, “Trump siyaset dışından biri olmasının yanı sıra her alanda radikal söylemleriyle de dikkat çekiyor. Çok uzun yıllar sonra ABD ekonomisinde ve dış politikasında alışılagelmişin dışında bir tarz belirleyen Trump, Rusya’yı kendine yakın görürken ezeli rakip olarak ise Çin’i belirledi. Trump, ABD ekonomisinde büyümeyi arttırmak istiyor, kamuda altyapı yatırımlarına yönelecek gibi duruyor. Trump ayrıca ikili anlaşmalara sıcak yaklaşmıyor ve dünya ticaretinde de korumacı bir yaklaşım sergiliyor. Bunun elbette tüm dünyayı etkileyecek sonuçları olacaktır. O yüzden Trump’ın uygulamalarını yakından izlemeli ve yarattığı riskleri göz ardı etmemeliyiz” dedi.

'2017, Avrupa’da seçim yılı olacak'

2017 yılında Avrupa’nın birçok ülkesinde seçim olacağını hatırlatan Gürlesel, sonuçların Avrupa Birliği’ni de önemli ölçüde etkileyeceğini söyledi. Gürlesel, “2017 Brexit’in etkilerine sahne olacak. Fransa, Hollanda ve Almanya’da seçimler yaklaşıyor. Bu seçimlerde anketlere göre AB’den ayrılmayı savunan aşırı sağ partiler önde görünüyor. Dolayısıyla bu partilerin kazanmasıyla ve Brexit’in de etkisiyle hızlı bir şekilde AB’den çıkışlar olabilir” diye konuştu. Merkez Bankası’nın en az birkaç ay daha sıkı para politikasına devam edeceğini belirten Gürlesel, iş adamlarına uzun vadeli değil de kısa vadeli borçlanma konusunda uyarılarda bulundu. Gürlesel, işadamlarına şu önerilerde bulunarak konuşmasını sonlandırdı:

“Firmalarınızı zora sokan nakit ve alacak yönetiminizin bozulması oldu. O yüzden nakit alacaklarınız ve ödemelerinizle ilgili dengeyi yarından itibaren tekrar bir gözden geçirin. Gereksiz gördüğünüz nakit çıkışlarına tedbirler alın. Banka ilişkilerinizi tekrar gözden geçirin. Yeni limitler, yeni bankaları gündeminize alın. Ciddi bir maliyet artışıyla karşı karşıyayız. O yüzden bunu yapabiliyorsanız ve tüketiciyi de çok fazla etkilemeyeceksiniz fiyatlarınıza yansıtın.”