TSE 70 ülkede ofis açmayı planlıyor

Nihat Ergün, TSE'nin 2014 yılı sonuna kadar 70 ülkede ofis açmayı planladığını belirterek, TSE'nin yurt dışında yeni ofis ve laboratuvar merkezleri kurmaya devam edeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen Türk Standardları Enstitüsü (TSE) "Standardizasyonun Küresel Ekonomiye Etkileri" konulu sempozyumda, Türkiye'de son 11 yılda başta ekonomi olmak üzere hayatın her alanında gelişmeler yaşandığını belirterek, kamu maliyesinde ve bankacılık sistemindeki reformların Türkiye'nin hem bir istikrar ülkesi haline gelmesini sağladığını hem de ekonomik büyümeye sağlıklı zemin hazırladığını kaydetti. 

Türkiye'nin son 11 yılda yaptığı ekonomik gelişmeyi anlatan Ergün, "Reel ekonomi ile ilgili hangi göstergeye bakarsak bakalım, çok daha dinamik, rekabetçi, yenilikçi ve güçlü bir Türkiye tablosuyla karşı karşıya kalıyoruz. Sanayicilerimizin, KOBİ'lerin yoğun çalışmalarına ve kendilerini sürekli geliştirmelerine şahit oluyoruz. Bütün bu çabalar 2023 hedeflerine ulaşmak için yapılıyor. Bu hedeflere ulaşmak için tedarik zincirinden satış sonraki hizmetlere kadar üretim zincirinin her aşamasında kaliteye odaklanmamız gerekiyor. Dünya ticaretinden daha fazla pay almanın tek bir yolu var;  daha kaliteli, yüksek teknolojili ürünler üretmektir" değerlendirmesinde bulundu. 

Bakan Ergün, Türkiye için standardizasyon ve belgelendirmenin büyük önem taşıdığını ifade ederek, "ABD'de kurulan bir Japon firmasında, Meksikalı işçiler tarafından üretilen ürünler Almanya'da Türk girişimci tarafından satılabilmekte ve onu Yunanlı tüketiciler kullanabilmektedir. Bu kadar milletten insanın anlaşmasını sağlayacak ortak dil üretimde standart belgeleridir" dedi. 

"Mal ve hizmetlerin serbest dolaşmasına ihtiyaç var" 

Bakan Ergün, küreselleşen dünyada ekonomik faaliyetlerin korunması ve gelişmesi amacıyla mal ve hizmetlerin serbest şekilde dolaşmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Tüketiciler, ürünlerin belli standartlarının olmasını istemektedir. Kalite ve standardizasyon belgeleri, ürünlerin veya üretim süreçlerinin talep edilen şartları karşılayıp karşılamadığını göstermektedir" şeklinde konuştu.  

Bakan Ergün, firmaların küresel pazarda başarılı olması için kalite ve standartları yakalamaları ve bunu da belgelendirmesi gerektiğini ifade ederek, standartların ve belgelerin de rekabet gücünün önemli bir parametresi olarak görülmesi gerektiğini kaydetti. 

Türkiye'nin pazarlarında dolaşan tüm ülkelerin bu standartlara ve belgelere sahip olması gerektiğine işaret eden Ergün, şunları kaydetti: 

"TSE ülkemizde standardizasyon, uygunluk değerlendirme ve kalibrasyon faaliyetlerini tarafsız, bağımsız ve güvenilir bir şekilde sağlamaktadır. Standartlar konusunda küresel perspektif ile hareket edilmesi gerekiyor. Standartlar savaşı, dünyada ekonomik rekabetin temel bileşimlerinden biridir. Türkiye olarak standartlara uyum sağlamakla yetinemeyiz. Standartları belirleyen ülkeler arasında yer almalıyız. Standartları belirleyen merkezlerde yer almaya başladık. TSE'nin daha önce Avrupa'da gözlemci olarak katılabildiği standart hazırlama süreçlerine artık en fazla oy oranına sahip 5 standart kuruluşundan biri olarak katılabilmektedir. 

Ancak katılım açısından bakıldığında ABD 600 komiteye, Almanya 500 komiteye katılırken, biz daha yolun başındayız. Bizden bu komitelere katılım için üniversiteler, ticaret ve sanayi odaları adam görevlendirmiyor, çünkü konunun önemini kavrayamıyor. Bu komitelere göndereceği adamın masrafını gözünde büyütüyor ama bir sürü lüzumsuz harcamayı da yapıyor. Odalar, borsalar, üniversiteler, kurumlar oraya göndereceği adamların 3 kuruş masrafının hesabını yapıyorsa farkındalığı artırmak için daha çok alacağımız yol var. Ülkemizin standart belirleyen ülke haline gelmesinde reel sektöre, STK'lara, üniversitelere ve kamuya ciddi sorumluluk düşmektedir." 

"TSE'nin işbirliği anlaşması imzaladığı ülke sayısı 78'e yükseldi" 

 Nihat Ergün, TSE'nin uluslararası işbirlikleri yoluyla küresel etkinliğini artırdığını belirterek, şunları söyledi: 

"Enstitümüz hem İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü'nün hem de Orta Asya Türk ve özerk cumhuriyetlerinin üyesi olduğu Bölgelerarası Standardizasyon Birliği teşkilatının kurucusudur. Sadece bir yıl içerisinde TSE 11 ülkede 14 çözüm ortağı ofisi açmıştır. Önümüzdeki dönemde de yurtdışında yeni ofis ve laboratuvar merkezleri kurmaya devam edecektir. TSE olarak 2014 sonuna kadar 70 ülkede ofis açmayı planlıyoruz. Bugün TSE'nin işbirliği anlaşması imzaladığı ülke sayısı 78'e yükselmiş, kuruluş sayısı 99'a ulaşmıştır. TSE tam anlamıyla bu alanda küresel bir aktör haline gelmiştir. 

TSE'nin önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği yeni yatırımlar, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda muayene ve deney hizmetleri verebilecek bir yapıya sahip olmasını da sağlayacaktır. 200 milyon lira maliyetli yeni laboratuvar yatırımları arasında yangın ve ses yalıtım laboratuvarı, enerji sistemleri laboratuvarı, yüksek gerilim ve güç laboratuvarı, rulman laboratuvarı, yazılım test laboratuvarı ve otomotiv test merkezi gibi önemli projeler mevcuttur. Bu tür yatırımlar sanayicimize hızlı ve kaliteli hizmet vermek için son derece önemli yatırımlardır." 

Bu yıl Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile tehlikeli maddelerin taşınmasının belgelendirmesine yönelik bir protokol imzaladıklarını anımsatan Ergün, sadece bu belgelendirme faaliyetleri neticesinde 100 milyon liralık rakamın Türkiye'de kalacağını tahmin ettiklerini söyledi.  

Bu belgelendirme işlerinin tamamen yurtdışında yapıldığını belirten Ergün, tek başına bu örneğin bile sanayicilere sunulan her belgelendirme hizmetinin ne kadar değerli olduğunu gösterdiğini ifade etti.  

Bakan Ergün, test ve belgelendirme faaliyetlerinin ülke sınırları içinde gerçekleştirmenin ekonomik büyümeye katkısının yanı sıra teknolojik bilgi transferine de zemin hazırladığına işaret ederek, "Zira ölçümünü ve analizini yapamadığınız bir şeyin mahiyetini bilemezsiniz. Türkiye'nin yerli otomobil markası oluşturabilme sürecinde en önemli konulardan birinin otomotiv test merkezinin olmasının farkındayız. Bu test merkezi konusu da TSE tarafından yerine getiriliyor. Bu merkez sadece Türkiye'ye değil çok geniş bir çevreye hizmet verecek niteliktedir. TSE'nin test ve laboratuvar altyapısını ve buralarda sunulan hizmetlerin kalitesini her geçen gün geliştiriyoruz. İnşallah birkaç yıl içerisinde çok spesifik bazı alanlar dışında Türkiye'de yapılmayan hiçbir test faaliyeti kalmayacak" diye konuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir