TSE ile AzStand arasında protokol imzalandı
TSE ile, AzStand arasında uygunluk değerlendirme ve eğitim alanında protokol imzalandı.
Türkiye ve Azerbaycan standartlaştırma kurumları arasında, uygunluk değerlendirme ve eğitim alanında işbirliği protokolü imzalandı. Konuya ilişkin açıklama yapan TSE Başkanı Korkmaz, "En büyük amacımız iki kardeş ülkenin ekonomilerinin beraber canlanmasına katkı sağlamaktır" dedi
Azerbaycan'da temaslarda bulunan TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir ve TSE Azerbaycan Temsilcisi Selim Çelebi, AzStand Başkanı Ramiz Hasanov'la görüştü.
Hasanov, standart ve denetim mekanizması konusunda uluslararası değere sahip deneyimler öğrendiklerini, Türkiye'nin tecrübesine de büyük önem verdiklerini söyledi.
Türkiye'deki sistemin de uluslararası tecrübe esasında kurulduğunu vurgulayan Hasanov, "Sizin bu alandaki yardımınız ve tecrübeniz bizim için çok faydalı olur" dedi.
Toplantı sonrasında iki kurum arasında standartlaştırma, uygunluk değerlendirme ve eğitim alanında işbirliği protokolü imzalandı. Protokole, TSE Genel Sekreteri Bozdemir ile Azerbaycan Standartlaştırma ve Sertifika Enstitüsü Başkanı Sabig Abdullayev imza attı.
Türk uzmanlar tarafından eğitilecekler
Protokolde, Türk standartlarının Azerbaycan standardı olarak tanınması ve uygulanması için altyapı oluşturulmasını, Azerbaycanlı memurların Türk uzmanlar tarafından eğitilmesini içeren maddeler bulunuyor.
TSE Başkanı Korkmaz imza töreni sonrasında yaptığı açıklamada, Azerbaycan'da 1992'den itibaren çok etkili çalışmalar yaptıklarını, 100'ü aşkın firmayı belgelendirdiklerini anlattı.
Yeni protokolle, iki kurum arasındaki ilişkileri daha sistematik ve daha kapsamlı hale getirmeyi amaçladıklarını ifade eden Korkmaz, çok yakın zamanda faaliyet planının hazırlanacağını ve üç ay içerisinde çalışmaların başlatılacağını kaydetti.
Standardizasyon, belgelendirme ve uygunluk değerlendirme çalışmalarının, ekonomik hayatın altyapısını oluşturduğunu vurgulayan Korkmaz, şöyle devam etti:
"Türkiye ve Azerbaycan'ın ekonomik ve ticari altyapısı aynı olursa sanayicilerin ve hizmet erbabının ürettiği her türlü ürün ve hizmetlerin her iki ülkede de rahatlıkla seyahat etmesi sağlanır. Ekonomik ve ticari hayatın zemini geniş olacağı için ekonomik ve ticari zeminimiz büyüyecek. Çalışmalardaki en büyük amacımız iki kardeş ülkenin ekonomilerinin beraber canlanmasına katkı sağlamaktır."