TSE ile İFT Rosenheim arasında iş birliği

TSE ile Alman uygunluk değerlendirme kuruluşu İFT Rosenheim arasında iş birliği protokolü imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Alman uygunluk değerlendirme kuruluşu İFT Rosenheim'ın Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) test laboratuvarlarını kullanma imkanını sağlayan iş birliği protokolü imzalandı.

Çayırova'daki Kalite Kampüsü'nde gerçekleştirilen protokol imza töreninde konuşan, TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, İFT Rosenheim'ın Almanya'da yaklaşık 40 yıldır pencere, kapı, cephe giydirme, cam ve yangına dayanıklılık alanında belgelendirme faaliyeti yürüten önemli bir kuruluş olduğunu söyledi. 

İFT Rosenheim'ın, faaliyet gösterdiği alanda dünyada belgesine itibar edilen uygunluk değerlendirme kuruluşu olduğunu vurgulayan Karagöz, "Bu firma, bugüne kadar Türkiye'de yaptığı belgelendirme faaliyetlerinin testlerini Almanya'daki laboratuvarlarında yapıyordu. TSE laboratuvarlarında bir yıldır süren gözlem sonucu sahip olduğumuz imkan ve kabiliyetleri gören yetkililer, test edilecek numuneyi Almanya'ya göndermeye gerek kalmadığına kanaat getirdi" diye konuştu.

Protokolün, Alman firmasının ihtiyaç duyduğu testleri TSE laboratuvarlarında yapmasına imkan sağladığına dikkati çeken Karagöz, "Başlangıçta sadece kapı ve pencere sistemlerinin testleri yapılacak. Daha sonra iş birliğini, tüm yapı elemanların testlerini kapsayacak şekilde geliştireceğiz. Kısacası Avrupa'ya ciddi bir know-how ihracatı yapmış bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

İFT Rosenheim adına konuşan Prof. Ulrich Sieberath ise belgelendirme konusunda TSE gibi tecrübeli bir kurumla iş birliği yapmaktan mutlu olduklarını dile getirerek, bu protokolün geleceğe yönelik daha kapsamlı bir iş birliğinin başlangıcı olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından, Karagöz ve Sieberath iş birliği protokolünü imzaladı. 

İmzalanan protokolle Alman firması, yürüttüğü belgelendirme faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyduğu testleri, TSE'nin Kayseri Cam ve Malzeme Laboratuvarı, Kayseri Kapı Pencere Sistemleri Laboratuvarı, Kayseri Yangın Laboratuvarı, Tuzla Yangın Laboratuvarı ve Tuzla Akustik Laboratuvarı'nda yapabilecek.  

Karşılıklı bilgi alışverişi ile Türkiye ve komşu ülkelerdeki kalite altyapısının geliştirilmesi için müşterek çalışma yapılması konularını da içeren protokolün kapsamının ilerleyen zamanlarda genişletilmesi planlanıyor.