TSE yurt dışına açılacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türk Standardları Enstitüsünün (TSE), en kısa zamanda yurt dışında da faaliyette bulunacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE), en kısa zamanda yurt dışında da faaliyette bulunacak, 100 milyon lira sermayeli Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi AŞ'yi kuracağını bildirdi. 

Bakan Işık, Enstitünün bu şirket ile kısa vadede İslam dünyasındaki 20 milyar dolarlık uygunluk değerlendirme pazarından pay almayı, orta ve uzun vadede ise küresel bir oyuncu olarak 200 milyar dolarlık dünya pazarında etkin olmayı amaçladığını ifade etti. 

Bakanlar Kurulu kararı ile merkezi İstanbul'da olmak ve yurt dışında da faaliyette bulunmak üzere TSE tarafından 100 milyon lira sermayeli Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi AŞ kurulmasına izin verildi. 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Işık, TSE'nin artık bir küresel aktör olacağını söyledi. 

Kurulacak Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi AŞ'nin, çok daha hızlı ve etkin kararlar alabileceğini dile getiren Işık, "TSE'nin bu şirket ile faaliyet göstermeyi hedeflediği alan; dünyada 200 milyar doları bulan bir ekonomik büyüklüğe sahip uluslararası uygunluk değerlendirme pazarı. Bu pazarın ülkemizdeki büyüklüğü ise 1,5-2 milyar dolar civarında" diye konuştu. 

"Şirket, ağırlıklı olarak uluslararası alanda faaliyet yürütecek"

TSE'nin tabi olduğu mevzuatın, muadili kuruluşlar gibi uluslararası işbirliği yatırımlarında bulunma, kalifiye uzman istihdamı, rekabet edebilir ölçüde hızlı ve kolay karar alabilme konularında sınırlamalar getirdiğine işaret eden Işık, şunları kaydetti: 

"TSE uluslararası hizmet ağına sahip olabilmek, yerli ve yabancı kalifiye uzmanları istihdam edebilmek, uluslararası işbirlikleri ve laboratuvar anlaşmaları yapabilmek, muadil kuruluşlar ile rekabet edebilir seviyeye gelebilmek ve dünya üzerindeki uygunluk değerlendirme pazarına ortak olabilmek amacı ile şirket kurma kararı aldı. 

Enstitümüz, bu şirket ile kısa vadede İslam dünyasındaki 20 milyar dolarlık uygunluk değerlendirme pazarından pay almayı amaçlıyor. Orta ve uzun vadede ise hedef;  küresel bir oyuncu olarak 200 milyar dolarlık dünya uygunluk değerlendirme pazarında etkin olmak. Kurulacak şirket, ağırlıklı olarak uluslararası alanda faaliyet yürütecek, uluslararası büyük şirketlerle eşit şartlarda yarışacak ve serbest rekabet ortamında ulusal ve uluslararası pazardan ülke ekonomisine katkı sağlayacak." 

"TSE, iş ve işlemlerine aynen devam edecek"

Şirket kurma yetkisinin, Enstitünün faaliyet alanlarının tamamını veya bir kısmını kurulacak şirkete devredeceği anlamana gelmeyeceğini vurgulayan Işık, TSE'nin kurulacak şirketin faaliyet göstereceği alanlardan çekilmeyeceğini, bugüne kadar olduğu gibi iş ve işlemlerine aynen devam edeceğini ifade etti. 

Bakan Fikri Işık, Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi AŞ'nin faaliyet alanlarının, TSE'nin standardizasyon dışında kalan ana faaliyet alanlarıyla, yani test, muayene-gözetim, belgelendirme ve eğitim alanlarıyla sınırlı olacağını belirterek, şirketin çalışmalarının esas itibarıyla uluslararası alanda yoğunlaşacağını bildirdi. 

"Yeni şirkete ayrıcalık tanınmayacak" 

TSE'nin, diğer iştiraklerinde olduğu gibi kendisine ait şirkete eşit mesafede olacağı bilgisini veren Işık, örneğin; laboratuvarlarında yapılacak bir testten alınacak ücretin gerek diğer şirketler gerekse kurulacak yeni şirket için eşit olacağını söyledi. 

Öte yandan şirketin, mümkün olan en kısa sürede borsada işlem görecek profesyonelliğe sahip olacak şekilde yapılandırılacağı öğrenildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir
tse