TSK, milli tasarım tüfeğe kavuşuyor

Milli Piyade Tüfeği’nin seri üretiminde ilk sözleşme MKEK ile imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ana yükleniciliğinde, Kalekalıp ile birlikte geliştirilen Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın seri üretimi başlıyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile MKEK arasında 20 bin tüfeklik üretim sözleşmesi imzalandı. İlk partide üretilmesi planlanan toplam 35 bin 14 tüfeğin kalan kısmının Kalekalıp tarafından üretileceği öğrenildi. MKEK, seri üretimin tamamının kendisi tarafından yapılmasını talep etmişti. 

Savunma Sanayii Müsteşarlığından yapılan ve MKEK’in ilk 20 bin adetlik üretimi yapmasına yönelik anlaşmanın imzalanmasına ilişkin duyurda, “Müsteşarlığımızca yürütülmekte olan Modern Piyade Tüfeği Projesi kapsamında; Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilen Seri Üretim Dönemi Sözleşmesi, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) ile Müsteşarlığımız arasında 02 Temmuz 2015 tarihinde yaklaşık 80 Milyon TL bedelle imzalanmıştır” denildi. 

01-003.jpg

İlk etapta üretilen tüfekler Kara, Deniz, Jandarma komutanlıklarında kullanılacak. Açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 7,62 mm çapındaki bütün tüfek ihtiyacının MPT-76 ile karşılanacağı kaydedildi. 

03-002.jpg

Milli vurgusu

Türk tasarımı olan MPT-76’nın ihracına yönelik girişimler de bulunduğu belirtilen duyuruda, “Modern Piyade Tüfeği Projesi Seri Üretim Dönemi Sözleşmesi silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının milli imkânlarla karşılanması yönünde atılmış önemli bir adımdır. Tasarım ve geliştirmesi tamamen millî imkânlarla tamamlanmış, zorlu koşullarda kalifiye edilmiş olan MPT-76’nın seri üretim döneminde, öncelikle silahlı kuvvetlerimiz olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin hafif silah ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir” denildi. 

02-003.jpg