TÜBİTAK Ar-Ge Projeleri İhale Yönetmeliği belirlenecek

İhaleler, "açık ihale", "belli istekliler arasında ihale" ve "pazarlık" yöntemleriyle yapılabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TÜBİTAK'ın milli savunma ve milli güvenlikle ilgili gizlilik gerektiren projelerinde ihale işlemlerinin nasıl yürütüleceği Bilim Kurulunca belirlenecek.

TÜBİTAK'ın hazırladığı Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu Ar-Ge Projeleri İhale Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin yayımlanmasıyla TÜBİTAK'ın 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 3. maddesinin (f) bendi kapsamında yapılacak ihalelere ilişkin 2 Nisan 2004 tarihli kararnamesi, Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlükten kaldırıldı. Ancak yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilan edilmiş olan ihaleler hakkında bu kararname ekindeki Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Araştırma-Geliştirme Projelerine Ait İhale Esasları hükümleri uygulanacak.

Yönetmelik, TÜBİTAK tarafından 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yürütülecek ve desteklenecek projeler için yapılacak mal, hizmet alımları ile ilgili ihale süreçlerinde geçerli olacak usul ve esasları belirliyor.

Yönetmeliğe göre, milli savunma ve milli güvenlikle ilgili gizlilik gerektiren projelerde ihale işlemlerinin nasıl yürütüleceği Bilim Kurulunca belirlenecek.

Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamayacak. Sınai ve teknolojik zorunlulukların gerektirdiği durumlarda ihale yetkilisinin onayı alınmak suretiyle bedel tahmini yapılmadan ihaleye çıkılabilecek.

Kamu İhale Kanunu ve diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlar ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan veya örgütlü suçlardan ya da kendi ülkesinde veya yabancı bir ülkede kamu görevlilerine rüşvet verme suçundan dolayı hükümlü bulunanlar doğrudan, dolaylı ya da alt yüklenici olarak kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamayacaklar.

Yönetmelikte, vaat, tehdit, hile, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüste bulunmak, isteklileri tereddüte düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak yasak fiil ve davranışlar arasında sıralanıyor.

İhaleler, "açık ihale", "belli istekliler arasında ihale" ve "pazarlık" yöntemleriyle yapılabilecek.

Kamu İhale Kurumu tarafından yürürlüğe konulacak yönetmeliklerle belirlenecek dinamik alım sistemi, elektronik eksiltme ve çerçeve anlaşma hükümlerine göre bu yönetmelik kapsamında mal ve hizmet alınabilecek.