Tüfenkci: İthalatımızı artıran hususlar sevindirici

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci ithalat rakamlarına ilişkin, "İthalatımızı artıran hususlar sevindirici. Tüketim mallarının ithalatında artış yok, daha çok yarı mamul ve imalat sanayisine yönelik ham maddelerdeki ithalat oranında artış var." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bakanlığın resmi olmayan kasım ayı geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Tüfenkci, kasım ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,02 artarak 14 milyar 232 milyon dolara, ithalatın ise yüzde 21,10 artışla 20 milyar 519 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Söz konusu dönemler itibarıyla dış ticaret hacminin yüzde 16,76 artarak 34 milyar 751 milyon dolara çıktığını belirten Tüfenkci, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 69,4 olarak gerçekleştiğini ifade etti. 

"Esasında ithalatımızı artıran hususlar sevindirici. Yani tüketim mallarının ithalatında artış yok, daha çok yarı mamul ve imalat sanayisine yönelik ham maddelerdeki ithalat oranında artış var." diyen Bakan Tüfenkci, Türkiye'nin yarı mamul ithal edip, işleyip, tekrar ihraç ettiğini belirterek şöyle devam etti:

"Bu şu anlama geliyor, sanayinin çarkları esasında dönüyor. Amacımız, ithalat oranlarını daha aşağıya indirmek. Onun için de uygulamaya soktuğumuz teşvikler var. Teşviklerin hayata geçmesiyle beraber yarı ham maddelerdeki ithalat oranlarımızın azaldığını da göreceksiniz. Bütün teşvik sistemimiz ve çalışmalarımız da bu anlamda ithalatı azaltmaya yönelik destekler mahiyetinde."

"Kapasite kullanım oranları arttı"

Bakan Tüfenkci, ekim ve kasım aylarında imalat sanayisinde kapasite kullanımının arttığına dikkati çekerek, buradaki artışın birilerinin iddiasının aksine ekonominin çarklarının döndüğünü gösterdiğini bildirdi. Tüfenkci, "Dolayısıyla hem büyüme rakamlarımız hem ihracat rakamlarımız hem de kapasite kullanım oranlarımız son aylarda rekor düzeye erişti. Bu noktadaki görünüm gerçekten reel sektör olarak çok iyi. Dövizdeki oynaklığın da geçici olduğunu düşündüğümüzde 2018'de daha güzel günler bizi bekliyor." diye konuştu.

Sınır kapılarında yapılması planlanan değişikliklere değindi

Kilis'teki Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarında yapılması planlanan değişikliklere de değinen Tüfenkci, Çobanbey Sınır Kapısı'nda gerekli hazırlıkların tamamlandığını ve kapının (B) statüsünden (A) statüsüne geçirildiğini, Öncüpınar Sınır Kapısı'nın ise yeniden modernize edilerek ticaret hacmine uygun olarak geliştirilip genişletildiğini anlattı.

Bakan Tüfenkci, Öncüpınar Sınır Kapısı'nın daha modern ve rantabl hale getirileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çobanbey de butik bir kapı olarak... özellikle Suriye'deki Fırat Kalkanı Harekatı'ndan sonra oluşan güvenlikli bölge de dikkate alındığında, böyle bir kapının açılması noktasında çalışma yapmak elzem oldu. Suriye sınırına komşu bölgelerdeki terör unsurları temizlendiğinde oturulup konuşulabilir ama şu anda birçok yerde kapılarımızın karşısında maalesef terör örgütleri tarafından yönetilmeye çalışılan veya orada odaklanan terör örgütleri olduğu için biz o kapıları kullanmıyoruz."